ΣΕΒ: Η υπερφορολόγηση έχει αντίκτυπο στις καταθέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒ: Η υπερφορολόγηση έχει αντίκτυπο στις καταθέσεις

Ο αυτοαπασχολούμενος του μέλλοντος θα είναι ο μισθωτός του αύριο, χωρίς καμία από τις σταθερές που προσδιορίζουν την εργασία του μισθωτού σήμερα, και δεν θα έχει καμία σχέση με την ατομική επιχείρηση που βλέπουμε σήμερα, αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

«Οι μισθωτοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους και την εξειδίκευσή τους, και προσπαθούν να ορθοποδήσουν ανοίγοντας ένα μαγαζάκι παλαιάς κοπής, φορώντας το καπέλο του αυτοαπασχολούμενου, δεν έχουν και μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, σε μία μορφή επιχειρηματικής λειτουργίας που βρίσκεται σε αποδιάρθρωση», σημειώνει ο Σύνδεσμος. «Η μισθωτή εργασία μετεξελίσσεται, λόγω της τεχνολογικής προόδου, σε εργασία αυτοαπασχολουμένων, όπου εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, για πολλούς εργοδότες ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτείται η διάθεση εργασιακού χώρου ή εξοπλισμού από τον εργοδότη», προσθέτει.

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει ως ένδειξη υπανάπτυξης της οικονομίας, εκτεταμένης φοροδιαφυγής και καθήλωσης του πληθυσμού σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων (34%) και συνεπώς το μικρότερο ποσοστό μισθωτών (66%) εργαζομένων, απ' όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το 2016, αναφέροντας για παράδειγμα ότι στις ΗΠΑ μόνο επτά στους 100 είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ στην Ινδία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 87.

Στην ίδια αιτία οφείλεται το γεγονός ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως (42,3) από τους Ευρωπαίους (37,1), καθώς οι αυτοαπασχολούμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες (51,1) από τους μισθωτούς (41,3). Ενδεικτικά, οι αυτοαπασχολούμενοι στον τουρισμό δουλεύουν 59,2 ώρες, στο εμπόριο 50,8 ώρες και στη μεταποίηση 49,6 ώρες.

Τέλος, για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, ο ΣΕΒ τονίζει ότι η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τη συνεχή αναβολή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, φαίνεται πως έχει αντίκτυπο στις ιδιωτικές καταθέσεις, οι οποίες σημείωσαν νέα εκροή τον Φεβρουάριο κατά 750 εκατ. ευρώ. Πάντως, συμπλήρώνει, από τον Ιούλιο του 2015 που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η ροή των συνολικών καταθέσεων σωρευτικά είναι θετική κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και παρά τη σωρευτική μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider