«Αποκαλύπτεται» στο EuroWorking Group η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αποκαλύπτεται» στο EuroWorking Group η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών

Τα κλειστά και ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης θα παρουσιαστούν σήμερα στο EuroWorking Group. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως κάποια ζητήματα που έθεσε η Ελλάδα στο ΔΝΤ ίσως να επιφέρουν καθυστερήσεις, κάτι που θα σημαίνει ότι πιθανότητα ο στόχος για τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα δεν θα επιτευχτεί.

Εάν ωστόσο διαπιστωθεί πως η πρόοδος είναι επαρκής τότε τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα επανέλθουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών στελεχών (Staff Level Agreement).

Να σημειωθεί πως έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή όλες οι συμφωνημένες παρεμβάσεις προκειμένου εν συνεχεία να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι βασικότερες παρεμβάσεις αφορούν στα εξής:

-Στο ασφαλιστικό η έναρξη των περικοπών στις συντάξεις θα γίνει από το 2019, με στόχο εξοικονομήσεις 1,8 δισ. ευρώ. Oι περικοπές θα εφαρμοστούν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, για συνολικές αποδοχές άνω των 700 ευρώ.

-Στα φορολογικά ο λογαριασμός θα ανέλθει στο 1,8 δισ. ευρώ. Το νέο αφορολόγητο που θα εφαρμοστεί από το 2019 θα κινείται στην περιοχή των 5.900 – 6.000 ευρώ, ε μια μικρή μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%. Η μείωση αυτή θα επιβαρύνει με φόρο ακόμη και συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη 500 ευρώ !

-Στα εργασιακά, θα προβλέπεται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές έκαναν πίσω στην αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10%, αλλά κέρδισαν να γίνονται με μια απλή κοινοποίηση από τους εργοδότες, χωρίς να υπάρχει καμία διοικητική προέγκριση.

-Στα ενεργειακά η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταδειχθεί προσεχώς το τι θα γίνει με τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider