«Αποκαλυπτήρια» για επενδύσεις και καταθέσεις Ελλήνων στις ΗΠΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αποκαλυπτήρια» για επενδύσεις και καταθέσεις Ελλήνων στις ΗΠΑ

Τους δύο μήνες που πέρασαν, από την υπογραφή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εφαρμογή του νόμου περί φορολογικής συμμόρφωσης λογαριασμών της αλλοδαπής (FATCA -Foreign Account Tax Compliance Act), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προετοίμασε όλα τα συστήματά της στη βάση των προτύπων της αμερικανικής φορολογική διοίκησης (IRS), ώστε να παραλάβει στοιχεία για καταθέσεις, επενδύσεις και εισοδήματα από τόκους Ελλήνων στις ΗΠΑ.

Στην πράξη η Ελλάδα θα λαμβάνει στοιχεία για καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις και εισόδημα από τόκους και προσόδους Ελλήνων φορολογικών κατοίκων στις ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το παγκόσμιο εισόδημά τους θα γίνεται έλεγχος για το αν αυτά τα εισοδήματα έχουν δηλωθεί. Στην περίπτωση που δεν δηλώνονται τότε θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

Η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά στα στοιχεία των ετών 2014, 2015, 2016, δηλαδή στις καταθέσεις και γενικά χρηματοοικονομικές επενδύσεις της τελευταίας τριετίας.

Οι ανταλλασσόμενες πληροφορίες

Οι πληροφορίες αναφορικά με τραπεζικούς λογαριασμούς, που κοινοποιούνται μέσω του συστήματος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών είναι οι εξής :

  • Στοιχεία Λογαριασμών: Αριθμός λογαριασμού ή το λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού, επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του δηλούντος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
  • Υπόλοιπα Λογαριασμών: Υπόλοιπο ή αξία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του ασφαλιστήριου συμβολαίου με αξία εξαγοράς ή του συμβολαίου προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.
  • Τόκοι Λογαριασμών: Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.
  • Αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής: (i) το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό, σε κάθε περίπτωση που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό ή σε σχέση με το λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και (ii) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους για τα οποία το δηλούν χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων, εντολοδόχος ή άλλως ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του δικαιούχου λογαριασμού.
  • Αποδόσεις άλλων Προϊόντων: Σε περίπτωση λογαριασμού που δεν περιγράφεται παραπάνω, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον δικαιούχο λογαριασμού σε σχέση με τον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ως προς το οποίο το δηλούν χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι οφειλέτης ή χρεώστης, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ποσού τυχόν πληρωμών εξόφλησης προς τον δικαιούχο λογαριασμού κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider