Ολοταχώς για το Euro Working Group με το βλέμμα… στο Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοταχώς για το Euro Working Group με το βλέμμα… στο Eurogroup

Ολοταχώς για το Euro Working Group της Πέμπτης οδεύει η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών και παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές.

Ωστόσο, όπως έχουν ήδη αποκαλύψει ανώτατες κυβερνητικές πηγές, στο Euro Working Group δεν αναμένονται αποφάσεις, αφού στόχος πλέον όλων των εμπλεκόμενων στις διαπραγματεύσεις πλευρών είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Euro Working Group δεν είναι παρά ένα ακόμη «σκαλί» στο δρόμο για συμφωνία ως το Eurogroup.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ωστόσο, το Reuters… βιάστηκε να μιλήσει για συμφωνία, με όλες τις πλευρές να σπεύδουν να το διαψεύσουν.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, Ελλάδα και Θεσμοί κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους, υποστήριξε πως η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, ενώ θα επέλθει και μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ, με την οποία εξοικονομείται 1% του ΑΕΠ.

«Με τον τρόπο αυτό έχουμε έλθει πιο κοντά στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου», δήλωναν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις στο πρακτορείο.

Παράλληλα, το πρακτορείο ανέφερε πως η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους πιστωτές και όσον αφορά στα ενεργειακά, συγκεκριμένα την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας διευκρίνισε στο Insider.gr πως «όταν κλείσει η συμφωνία θα το μάθετε επίσημα κι όχι από διαρροές», σπεύδοντας να διαψεύσει την είδηση περί συμφωνίας.

Ούτε όμως οι Βρυξέλλες την επιβεβαίωσαν. Ερωτηθείσα κατά τη σημερινή ενημέρωση της Κομισιόν, η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιτχαρτ απάντησε πως έχει υπόψη της το δημοσίευμα, αλλά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.

«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία», ανέφερε και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί».

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider