Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό-Τι προβλέπει

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό-Τι προβλέπει

Με κατώφλι τις 20.000 ευρώ για χρέη σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016, θα μπορούν να εντάσσονται στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Nομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις που σήμερα δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου αλλά και θα δώσει και ανάσα στις τράπεζες οι οποίες το τελευταίο δίμηνο είδαν τα κόκκινα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους να αυξάνονται.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαμορφώνει για πρώτη φορά ένα ολιστικό εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, η οποία θα κριθεί βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ως βιώσιμη, να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, βάσει ενός ορθολογικού σχεδίου αναδιάρθρωσης. Δίνει τη δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές έως 31/12/16 από 20.000 ευρώ και άνω.

Στις διατάξεις του προβλέπεται ότι η διαδικασία θα μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο από το 50% των πιστωτών της επιχείρησης, ενώ δίνει την ευκαιρία ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία. Αναφορικά με τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει ότι αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.

Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ, ενώ διευκολύνεται η συμφωνία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία. Το νομοσχέδιο δίνει επίσης προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Τέλος η διαδικασία για την ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού θα υλοποιείται μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διενεργεί αυτοματοποιημένα όλη τη διαδικασία, βήμα – βήμα, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος και χρόνο τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider