IIF: Στα 40 και 20 δισ. θα μειώσει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IIF: Στα 40 και 20 δισ. θα μειώσει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η επόμενη διετία για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ήδη δέχεται πιέσεις να κηρύξει τη «λήξη» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ακολουθώντας το παράδειγμα της FED, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεση για την οικονομία στην Ευρωζώνη, στα ενθαρρυντικά στοιχεία που παρακολουθεί η ΕΚΤ εντάσσεται η αύξηση του ονομαστικού πληθωρισμού στο 2% χάρη στην ανάκαμψη των τιμών στην ενέργεια. Ο βασικός πληθωρισμός, όμως, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που έχει επαλειμμένα επισημάνει ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.

«Αναμένουμε η ΕΚΤ να ανακοινώσει τη σταδιακή απόσυρση του QE στο τέλος του έτους, μειώνοντας τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο και στα 20 δισ. το β’ τρίμηνο του 2018», σημειώνουν οι αναλυτές του IIF.

Προειδοποιούν, πάντως, ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων υποστηρικτικής πολιτικής θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων. Τις ισχυρότερες πιέσεις θα δεχθούν τα κράτη με υψηλό δείκτη χρέους/ΑΕΠ, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Σε περίπτωση, όμως, που οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν δραστικά, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να παρατείνει ακόμη περισσότερο τις αγορές ομολόγων, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να εξευμενίσει τα «γεράκια» του διοικητικού της συμβουλίου και να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις.

Οι επενδύσεις οδηγούν την ανάπτυξη τα έτη 2017-2018

Στην επενδυτική δαπάνη «ποντάρει» η Ευρωζώνη για επιτάχυνση της ανάπτυξης, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια (2015-2016) όπου η οικονομία «πατούσε» πάνω στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIF, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% για το τρέχον έτος και 1,7% για το 2018.

Η πραγματική ανάπτυξη, θα δεχθεί πιέσεις από την άνοδο του πληθωρισμού και αυτός είναι ο λόγος που αναμένεται επιβράδυνση του ΑΕΠ το 2018. Σύμφωνα με τους αναλυτές του IIF, τα «σκήπτρα» της ανάπτυξης παίρνουν οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά την επόμενη διετία.

Εν τω μεταξύ, η αρνητική επίδραση του καθαρού εμπορίου αναμένεται να περιοριστεί, καθώς η βελτιωμένη προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές, ενώ ισχυρή θα παραμείνει και η αύξηση των εισαγωγών. Οι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι ο βαθμός αβεβαιότητας ως προς τις εκτιμήσεις παραμένει υψηλός –κυρίως λόγω των πολιτικών κινδύνων στη Γαλλία και την Ιταλία.

Σημαντικές αποκλίσεις αναμένονται, σύμφωνα με την έκθεση, στην ανάπτυξη των χωρών του ευρώ. Ο υψηλός ρυθμός της ανάπτυξης στην Ισπανία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2017 και στο 2,4% στο 2018. Τη δυναμική της θα διατηρήσει η γερμανική οικονομία με ρυθμό 1,9% το 2017 και 1,8% το 2018, ενώ επιτάχυνση θα παρουσιάσει η γαλλική οικονομία με ρυθμούς 1,3% και 1,5% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider