Άμεση επιβολή λουκέτων σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άμεση επιβολή λουκέτων σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

Την άμεση επιβολή λουκέτων σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις και επιτηδευματίες που βρεθούν να φοροδιαφεύγουν, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η τροπολογία με τίτλο «Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων και επιβολή ειδικής χρηματικής κύρωσης» έρχεται να λύσει τα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να αντιμετωπίσει πρακτικά προβλήματα που είχαν ανακύψει στη εφαρμογή της νομοθεσίας, όταν ελεγκτές επιχειρούσαn να σφραγίσουν bar και νυχτερινά κέντρα που φοροδιέφευγαν.

Σύμφωνα με την τροπολογία η αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων θα επιβάλλεται πλέον στην επαγγελματική εγκατάσταση που εντοπίστηκε η φοροδιαφυγή και όχι σε ολόκληρη την επιχείρηση. Αν δηλαδή σε μια τουριστική μονάδα ανήκουν εστιατόρια, bar και club, θα κλείσει αυτό όπου έγινε ο έλεγχος και διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις, αλλά όχι στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα μαγαζιά και η οποία μπορεί να μεταβιβάσει τις εγκαταστάσεις σε άλλη νομική οντότητα.

Αν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπιστώσουν ότι δεν εκδόθηκαν περισσότερες από 10 αποδείξεις ή ότι εκδόθηκαν χωρίς την ακριβή αξία της παρεχομένης υπηρεσίας ή του προϊόντος ή ότι η αξία της απόκρυψης ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται άμεσα η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Αν η επιχείρηση μέσα στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος βρεθεί υπότροπος και δεν έχει κόψει τουλάχιστον 3 αποδείξεις τότε θα επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας για τέσσερις ημέρες. Αν και πάλι πιαστεί υπότροπος θα κλείνει «αμελλητί» για 10 ημέρες. Αν οι ελεγκτές εμποδιστούν με απειλές ή με τη βία, η επαγγελματική εγκατάσταση θα κλείνει για 1 μήνα. Για να συμβεί αυτό όμως ο επιχειρηματίας θα καλείται σε ακρόαση εντός 5 ημερών.

Όταν θα επιβάλλεται λουκέτο το κατάστημα θα σφραγίζεται. Αν ο ιδιοκτήτης παραβιάσει τις σφραγίδες και επιχειρήσει να λειτουργήσει την επιχείρησή, εκτός από τις υφιστάμενες ποινικές κυρώσεις, θα επιβάλλεται επιπλέον και νέο δεκαήμερο «λουκέτο» στην επαγγελματική εγκατάσταση. Η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως ακόμη και όταν η επιχείρηση τελεί σε αναστολή για το διάστημα που δεν θα λειτουργεί ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει κανονικά τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων υπαλλήλων του, που συνδέονται με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας.

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει πως σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που θα προσδιοριστούν με απόφαση της ΑΑΔΕ η ποινή αναστολής θα μπορεί να μετατραπεί σε χρηματικό πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 1.000 έως 2.500 ευρώ αρχικά και θα αυξάνεται έως και σε 5.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider