Στο πολιτικό κόστος «σκοντάφτει» η επιστροφή των Θεσμών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο πολιτικό κόστος «σκοντάφτει» η επιστροφή των Θεσμών

Οι εσωκομματικές ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και την αύξηση των ομαδικών απολύσεων είναι αυτές που θα κρίνουν το χρόνο επίτευξης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη από το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της ΔΕΗ περίπου 30 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που εκλέγονται σε περιοχές που «αιμοδοτούνται» εργασιακά από τις παραγωγικές μονάδες και τα ορυχεία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έχουν διαμηνύσει πως οποιαδήποτε λύση μη συμβατή με τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους δεν θα περάσει.

Αντίστοιχα μηνύματα έχουν στείλει και οι κομματικές βάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο Μαξίμου όσο και στις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υποστηρίξουν «νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Πάντως, συγκλίνουσες πληροφορίες από τους θεσμούς αναφέρουν πως στο Brussels Group την προηγούμενη εβδομάδα γεφυρώθηκαν οι διαφορές σε φορολογία, ασφαλιστικό και δημοσιονομικά και παρέμειναν ανοικτά τα ζητήματα των εργασιακών, της αγοράς ενέργειας και των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία μπορούν να κλείσουν εάν η κυβέρνηση κάνει τις υποχωρήσεις που ζητούν οι δανειστές. Αν αυτές γίνουν -με εντολή του Μαξίμου-, τότε τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για το staff level agreement.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να δέχθηκε στις συζητήσεις των Βρυξελλών τα επιχειρήματα των θεσμών για την καταδικαστική σε βάρος της χώρας μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον λιγνίτη (εμπόδιο στην πρόσβαση τρίτων), ωστόσο επέμεινε να καταστεί σεβαστή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις και ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με την υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

«Ηλεκτρισμένο» το κλίμα με τη ΔΕΗ

Στο θέμα της ΔΕΗ, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει διαγωνισμός μετά τον Ιούνιο για την παραχώρηση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, κυρίως με την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Μπορεί δε η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι θα συσταθούν θυγατρικές της ΔΕΗ στις οποίες θα μεταβιβασθεί μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης και όχι οι παραγωγικές μονάδες της, αλλά οι αναφορές των δανειστών δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση. Ομοίως, οι θεσμοί επιμένουν και στην πώληση του 17% από το ΤΑΙΠΕΔ και στη μη μεταβίβαση του ποσοστού στο Υπερταμείο, κάτι που διεκδικεί η κυβέρνηση.

Η ΔΕΗ εμφανίζεται ως η «Ιφιγένεια» η «θυσία» της οποίας θα «διασώσει» τα εργασιακά και θα διασφαλίσει το σεβασμό του λεγομένου ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, το λοκάουτ και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών προνομίων και «αγωνίζεται» για την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι κάθετα αντίθετο σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Σχεδόν συμφωνία» σε ασφαλιστικό και αφορολόγητο

Σε σχέση με ασφαλιστικό και αφορολόγητο απομένουν μόνον λεπτομέρειες για την τελική συμφωνία. Στις συντάξεις υπό συζήτηση είναι το εάν η προσωπική διαφορά θα καταργηθεί σε δόσεις. Η ελληνική πλευρά ζητεί η περικοπή ύψους 900 εκατ. ευρώ να γίνει από το 2019 ως το 2021, ενώ το ΔΝΤ δέχεται να γίνει σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Στο αφορολόγητο, η συζήτηση παραμένει ανοικτή μόνον ως προς το ύψος του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Αν αυτός μειωθεί από το 22% που είναι σήμερα στο 15% το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.900 ευρώ, αν όμως παραμείνει αμετάβλητος τότε το αφορολόγητο θα κινηθεί πάνω από τις 6.000 ευρώ.

Γνωρίζοντες τις διεργασίες ξεκαθαρίζουν πως μόνον εάν υπάρξει staff level agreement ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα είναι εφικτή μια ευρύτερη συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και αυτό υπό την αίρεση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider