Στη μέγγενη των χρεών οι μικρές επιχειρήσεις

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη μέγγενη των χρεών οι μικρές επιχειρήσεις

Σε εφιάλτη για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία εξελίσσονται τα χρέη των επιχειρήσεων.

Περίπου 300.000 υπολογίζονται οι επιχειρήσεις με όφειλες σε αυτά ενώ το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν καθυστερημένες οφειλές συγκεντρώνεται σε εκείνες που έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ και νυν ΕΦΚΑ και υπολογίζονται στο 26,7%. Είναι ενδεικτικό ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις να αναμένεται να μην ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για το 2017.

Την ίδια ώρα όμως ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι αυξάνονται οι οφειλές των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προς την εφορία και τους προμηθευτές τους. Αυτό δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση οικονομικού κλίματος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν από 21,9% τον Ιούλιο του 2016 σε 23,8% τον Φεβρουάριο του 2017 παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης της τάξης του 10%. Μάλιστα, το στοιχείο αυτό συμβαδίζει με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Φεβρουαρίου του 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 1,63 δισ. ευρώ.

Με δεδομένες αυτές τις δυσμενείς παραμέτρους οι προοπτικές για το μέλλον εμφανίζονται ακόμα πιο δυσμενείς αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οφειλές του προς την εφορία το 2017 ανέρχεται σε 33,2%. Δηλαδή το 1/3 των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν την τρέχουσα χρονιά να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα σε εξίσου ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται και η αύξηση των επιχειρήσεων που έχουν χρέη προς τους προμηθευτές τους αφού από 19% τον Ιούλιο του 2016 αυξήθηκαν σε 21,7% .Σε όλα αυτά βασικές παράμετροι δεν είναι άλλη από τη συρρίκνωση των πωλήσεων των επιχειρήσεων αλλά και της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης κάτι το οποίο υποστηρίζουν οι 9 στις 10 επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider