Περιμένουν τους Θεσμούς στην Αθήνα για να πατήσουν «γκάζι»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιμένουν τους Θεσμούς στην Αθήνα για να πατήσουν «γκάζι»

Την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα αναμένει η κυβέρνηση, έχοντας μπροστά της ουσιαστικά δύο εβδομάδες για να κλείσει η τεχνική συμφωνία έως το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, ωστόσο, φαίνεται ότι παρατείνει την εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης τουλάχιστον έως τα τέλη Απριλίου, παρά την προσδοκία της κυβέρνησης να κλείσει τη «συνολική συμφωνία» που η ίδια θέλει έως τότε και κατ' αυτόν τον τρόπο να δεσμεύσει το ΔΝΤ, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Έως το βράδυ, όπως έχει γίνει γνωστό από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει για τις «δύο-τρεις λεπτομέρειες» που απέμειναν μετά τις εκ του σύνεγγυς συνομλίες στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε να αποφασιστεί εάν και πότε ακριβώς τα «υψηλά» κλιμάκια των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» εξακολουθούν να παραμένουν τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις σε πολιτικό πεδίο και συγκεκριμένα στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Κυβερνητικές πηγές, αποτιμώντας την παρουσία της Ελλάδας στη Σύνοδο, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι η τελική αναφορά στο κείμενο της διακήρυξης δεν ήταν αυτή που θα ήθελε ακριβώς η ελληνική πλευρά, κινείται προς την κατεύθυνση που επιδίωκε από την αρχή το Μαξίμου και ισοδυναμεί με στήριξη των ελληνικών θέσεων απέναντι στις ισχυρές πιέσεις του ΔΝΤ.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές επικαλούνται τη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου, αλλά και τη δημόσια στήριξη της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Τα εργασιακά, άλλωστε, και συγκεκριμένα η παράταση της εκκρεμότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό αντίμετρο που μπορεί αυτή τη στιγμή να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, δίνοντας παράλληλα ένα άλλοθι στους βουλευτές της πλειοψηφίας για να εγκρίνουν τα σκληρά μέτρα σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό, αλλά και την ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider