Δύο εβδομάδες προθεσμία για να γεφυρωθούν οι αποστάσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο εβδομάδες προθεσμία για να γεφυρωθούν οι αποστάσεις

Δύο εβδομάδες προθεσμία, έως τις 7 Απριλίου και το Eurogroup της Μάλτας, έχουν κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να προχωρήσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση. Με τον τρόπο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν το επόμενο βήμα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου συζητώντας τις παρεμβάσεις που ζητά το ΔΝΤ τόσο για το χρέος όσο και για τα πλεονάσματα.

Στην διαπραγμάτευση των Βρυξελλών κυβέρνηση και θεσμοί δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα ούτε στα ζητήματα των εργασιακών ούτε σε αυτά που αφορούσαν στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, παρά την συναίνεση με αντεγκλήσεις που καταγράφηκαν σε φορολογία και ασφαλιστικό.

Αν και το οικονομικό επιτελείο δέχθηκε στις συζητήσεις των Βρυξελλών τα επιχειρήματα των θεσμών για την καταδικαστική σε βάρος της χώρας μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον λιγνίτη (εμπόδιο στην πρόσβαση τρίτων), ωστόσο ζήτησε από την πλευρά του να καταστεί σεβαστή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις και ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με την υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιμένουν στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά υποστηρίζοντας πως μέσω των ήδη διενεργούμενων δημοπρασιών ενέργειας η απελευθέρωση της αγοράς εξυπηρετείται. Οι δανειστές ωστόσο επιμένουν πως εάν τον Ιούνιο καταδειχτεί πως οι δημοπρασίες ρεύματος δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ αποτελέσματα, τότε από τον Ιούλιο και μετά θα δρομολογηθεί η πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ. Στην περίπτωση αυτή μέχρι το Νοέμβριο 2017 θα πρέπει να έχει γίνει ο διαγωνισμός και να έχουν κατατεθεί από τους υποψηφίους οι προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε η αγοραπωλησία των μονάδων να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2018.

Ανυποχώρητη φάνηκε στο μέτωπο των εργασιακών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία δεν δέχθηκε να αποσυνδεθεί το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο το ΔΝΤ, το οποίο δεν εισήλθε στη συζήτηση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επέμεινε σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή ανακοίνωση από την πλευρά των εργοδοτών, ζήτησε επαναφορά του λοκάουτ (του δικαιώματος των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργία), καθώς και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να καθίσταται δυσκολότερη η προκήρυξη απεργιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider