ΕΕ: Μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2016

Μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ τοποθετούν οι δανειστές της Ελλάδας το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα το 2016, όπως προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2-3% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά και υψηλότερο απ' ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πιστεύει ότι για το 2016 ανερχόταν μόνο στο 0,9%.

Τα στοιχεία αυτά, που είναι καλύτερα του αναμενόμενου, μπορεί να βοηθήσουν στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που μέχρι τώρα προσκρούουν στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, εκτιμά το πρακτορείο. Με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές της η Αθήνα θα έπρεπε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% πέρσι.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε, ακόμη, ότι οι ελληνικές αρχές εκτιμούν τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί γύρω στο 3,5% του ΑΕΠ, αν και τα οριστικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά τον Απρίλιο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί αποτιμούν ακόμη τα δεδομένα και μέχρι στιγμής έχουν δώσει μια πιο επιφυλακτική εκτίμηση, μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ», συνέχισε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «τεράστια υπέρβαση» του στόχου.

Στις τελευταίες προβλέψεις της, τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα βρίσκεται στο 2%.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται ότι θα φτάσουν φέτος τα 2,4 δισ. ευρώ και το 1,9 δισ. το 2018, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε έσοδα 2,7 δισ. ευρώ φέτος.

Από τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που έχουν ήδη νομοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί το 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, κατέληξε.

Στο μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε – την ίδια ώρα – κυβερνητικός αξιωματούχος για τις συζητήσεις των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας πως απομένει να ρυθμιστούν «2-3 λεπτομέρειες» επί των εκκρεμών ζητημάτων με τους θεσμούς.

Ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως η διαδικασία της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί έως αύριο, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα.

«Η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται εντός της ημέρας ή αύριο. Απομένει να ρυθμίσουν 2-3 λεπτομέρειες. Οι υπουργοί επιστέφουν στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, κοινοτικές πηγές αν και δεν μετέδιδαν εικόνα ρήξης ανέφεραν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως: «Κάποια πρόοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».

Δεδομένες θεωρούνται οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο θέμα του αφορολογήτου και των συντάξεων με την έκπτωση φόρου να μειώνεται από τα 1.900 στα 1.300 ευρώ και την προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων να κουρεύεται «σε μια δόση» το 2020.

Ωστόσο, στα εργασιακά η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις αξιώσεις των θεσμών που ζητούν να παραμείνει ως έχει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και ειδικά οι κατώτατοι μισθοί. Στο θέμα της ενέργειας, η απαίτηση των δανειστών για πώληση των μονάδων της ΔΕΗ είναι κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, η οποία θέλει να δοθεί χρόνος ώστε να καταδειχθεί πως οι δημοπρασίες ρεύματος αποδίδουν.

Ουσιαστικά το πακέτο μέτρων που θα μπορούσε να κλειδώσει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έχει περιγραφεί και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει τις αποφάσεις της για να επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider