«Εκτός παιχνιδιού» τα ανώνυμα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εκτός παιχνιδιού» τα ανώνυμα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών

Οριστικό τέλος βάζει στα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που δεν ταυτοποιούν τον χρήστη οι νέοι κανόνες του υπουργείου Οικονομικών για το πλαστικό χρήμα που ισχύουν από χθες, 23 Μαρτίου.

Προπληρωμένες κάρτες (τύπου paysafe) και ηλεκτρονικά πορτοφόλια (wallets) τα οποία δεν συνδέονται με συγκεκριμένο χρήστη, μέσω της εξακρίβωσης της ταυτότητάς του, δεν πρέπει να γίνονται δεκτά από τους παρόχους προϊόντων και υπηρεσιών που δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Στο εξής, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους μόνο χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και υπηρεσίες e-banking, καθώς και άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τα οποία συνδέονται προσωπικά με τους ίδιους.

Εξόφληση λογαριασμών

Εξοφλήσεις λογαριασμών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κανονικά στις τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, καθώς και από Ιδρύματα Πληρωμών και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος και τους Αντιπροσώπους τους.

Σημεία λιανικής και λοιπά σημεία πώλησης, μπορούν επίσης να εξοφλούν λογαριασμούς και να πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων, με την προϋπόθεση ότι θα καταστούν Αντιπρόσωποι σε ένα από τα 469 Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου που απαγορεύουν τη διανομή και διάθεση ηλεκτρονικού χρήματος καθώς και την είσπραξη έναντι τρίτου, τόσο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όσο και μετρητά από εταιρείες που δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών ή Αντιπροσώπους ή τραπεζικά υποκαταστήματα εκτός αν άλλως ορίζεται ήδη ρητά στην οικεία ισχύουσα νομοθεσία (πχ. πρακτορεία ΟΠΑΠ, εισπράξεις αντικαταβολών κλπ.).

Μετά από ένα τρίμηνο εφαρμογής των ηλεκτρονικών πληρωμών, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα ορατά αποτελέσματα από την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη θετική επίπτωση στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider