ΣΕΠΕ: Στόχος η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην εργασία 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΠΕ: Στόχος η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην εργασία 

«Η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν κρίσιμες μεταβλητές στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κοινωνικής ασφάλισης», δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται η μετατόπιση του φαινομένου από την πλήρως αδήλωτη, στην πλημμελώς δηλωμένη εργασία.

Αναφερόμενος στα αρνητικά αποτελέσματα που έχει στο ασφαλιστικό τόσο η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η μερική απασχόληση, όσο και η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, σημειώνει ότι οι πόροι που προκύπτουν από τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας, πλέον κατευθύνονται για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες για κουπόνια έναντι μισθού, ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει ότι εκπονείται ένα κοινό σχέδιο δράσης, μαζί με το ΣΔΟΕ και την οικονομική αστυνομία, ώστε οι απαραίτητοι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η ενίσχυση της επιθεώρησης αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες. Ήδη, το σώμα έχει ενισχυθεί με 50 νέους εργαζόμενους, όπου εκπαιδεύονται, για να γίνουν επιθεωρητές. Επίσης, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Εργασίας, το ΣΕΠΕ ενισχύεται με αύξηση των οργανικών του θέσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων δομών». Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «σημαντικό είναι ότι η επιθεώρηση θα ξαναποκτήσει τμήμα νομικής στήριξης, το οποίο θα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην καθημερινή δουλειά των επιθεωρητών και να αναβαθμίσει το σύνολο της υπηρεσίας. Τέλος, η λειτουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος θα δώσει τη δυνατότητα διεξαγωγής ακόμα πιο στοχευμένων και, άρα, αποτελεσματικών ελέγχων».

Μεταξύ άλλων, σχολιάζει ότι χρειάζονται κίνητρα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τις παραβάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στη βάση ενός απολογισμού της μέχρι τώρα εμπειρίας προκύπτει η ανάγκη η αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία να παρέχει κίνητρα στον εργαζόμενο, για να προβεί στην καταγγελία, όπως π.χ. δυνατότητα σύνδεσης του προστίμου με πρόσληψη». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται η αυστηροποίηση των ποινών για τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση υποτροπής.
Ερωτηθείς για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην δαπανάται ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, ο κ. Ηλιόπουλος απαντά ότι «η μέριμνα, ώστε ο σεβασμός της εργατικής νομοθεσίας να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα, εντάσσεται σε μία λογική κινήτρων και αντικινήτρων, για να επιτευχθεί η συμμόρφωση των εργοδοτών. Ταυτόχρονα, είναι και ζήτημα ηθικής τάξης. Δεν μπορεί να είναι ανεκτό να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο επιχειρηματίες οι οποίοι είτε στερούν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα με την πρακτική τους είτε δεν σέβονται το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider