Δεν γεφύρωσε τις αποστάσεις η 72ωρη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν γεφύρωσε τις αποστάσεις η 72ωρη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιώργος Σταθάκης θα αναχωρήσουν σήμερα από τις Βρυξέλλες για την Αθήνα χωρίς να έχουν αποσπάσει μια συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Κατά πληροφορίες, στις χθεσινές διαπραγματεύσεις όλο το βάρος έπεσε σε εργασιακά και ασφαλιστικό με τις ελάχιστες πληροφορίες να αναφέρουν πως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ήταν αμετακίνητη στις κυβερνητικές θέσεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν μάλιστα πληροφορίες πως η υπουργός υποχώρησε στις απαιτήσεις του Ταμείου για μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επαναφορά του λοκάουτ και για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να καθίσταται δυσκολότερη η προκήρυξη απεργιών.

Πάντως το διαπραγματευτικό κλίμα στις Βρυξέλλες βάρυνε όταν έγιναν γνωστές οι δηλώσεις των στελεχών του ΔΝΤ που μιλούσαν για μη «γεφυρωμένες» διαφορές στη διαπραγμάτευση, αλλά και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Ρώμη, ο οποίος υποστήριξε πως στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων «η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ».

Η απόκλιση στα εργασιακά έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στο να συνδέει τη διαπραγμάτευση με το κείμενο της διακήρυξης της Ρώμης. Το κείμενο το έχουν υπογράψει 26 από τα 27 κράτη-μέλη, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, που ζητά να προστεθεί σε αυτό μία αναφορά στο ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο που πρέπει να γίνεται σεβαστό για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider