Τόμσεν: Η αξιολόγηση θα κλείσει αν η Ελλάδα υποχωρήσει σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τόμσεν: Η αξιολόγηση θα κλείσει αν η Ελλάδα υποχωρήσει σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Ασφαλιστικό και χρέος αποτελούν τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με όσα είπε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony's College στην Οξφόρδη.

Στην ομιλία του με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ» ο Τόμσεν δεν θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδος - θεσμών, ωστόσο περιγράφοντας στους παρισταμένους στην εκδήλωση το πώς μπορούν να εξελιχτούν τα πράγματα, είπε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εάν η Ελλάδα κάνει υποχωρήσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά και πως αμέσως μετά θα τεθεί στους Ευρωπαίους η μείωση του χρέους. Δεν έκρυψε μάλιστα πως Ευρωπαίοι και ΔΝΤ βρίσκονται σε διαφωνία για το βάθος των παρεμβάσεων σε αυτό το ζήτημα.

Ο Τόμσεν επανέλαβε πως η ανεργία θα διατηρηθεί στην Ελλάδα σε διψήφια νούμερα για πολλά χρόνια και θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 21 χρόνια. Δήλωσε δε πως αντιλαμβάνεται το επιχείρημα ότι οι συντάξεις των γιαγιάδων συντηρούν τους ανέργους στην Ελλάδα. Για το θέμα αυτό είπε πως το ΔΝΤ ζητά εκτός από τις εξοικονομήσεις στην ασφαλιστική δαπάνη να υπάρξουν επιδόματα για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σπουδών του St Antony's College παρακολούθησε ένα ακροατήριο 50 ατόμων μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες καθηγητές στο βρετανικό πανεπιστήμιο Όθωνας Αναστασάκης, Παύλος Ελευθεριάδης και η Καλυψώ Νικολαΐδη.

Ο ίδιος κλήθηκε από τον κ. Ελευθεριάδη να απαντήσει στο γιατί το ΔΝΤ δεν συγκρούστηκε στην Ελλάδα με εκείνους που προκάλεσαν την κρίση χρέους. Απαντώντας ξεκαθάρισε πως το Ταμείο μπαίνει σε δίλημμα κάθε φορά που πρέπει να λάβει πολιτική θέση, κάτι που αποφεύγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider