Εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης 7 στις 10 επιχειρήσεις

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης 7 στις 10 επιχειρήσεις

Μόλις τρεις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντλούν ρευστότητα μέσω του τραπεζικού συστήματος, την ίδια ώρα που ο δείκτης ρευστότητας εξακολουθεί να διατηρείται σε εμφανώς χαμηλά επίπεδα για επτά στις 10 επιχειρήσεις.

Στην έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα έρχεται να προστεθεί και η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων των επιχειρήσεων, με τουλάχιστον τις μισές να συνεχίζουν να εκτιμούν ότι θα έχουν μειωμένες πωλήσεις και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν ρευστότητα μέσω του τραπεζικού δανεισμού έχουν μειωθεί από το 2008 έως σήμερα κατά 50% περίπου.

Η δραματική κατάσταση στη ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει σε αρνητικά επίπεδα και τον δείκτη της επενδυτικής δραστηριότητας, καθώς το β’ εξάμηνο του 2016 μόνο το 7,7% 4 αύξησε τις επενδυτικές του δαπάνες, ενώ για πάνω από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων σημειώθηκε αποεπένδυση.

Εξίσου απαισιόδοξες όμως φαίνεται να είναι και οι προοπτικές για το τρέχον εξάμηνο του 2017 αφού μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επενδυτικές του δαπάνες, ενώ το 31,4% δηλώνει ότι θα μειώσει τις επενδύσεις του. Ενδεικτικό της κατάστασης για το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο της επενδυτικής δραστηριότητας είναι και το σχετικά μικρό ποσοστό από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (6,4%) που έχει υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, όπως το ΕΣΠΑ ή ο Αναπτυξιακός Νόμος.

Μάλιστα η απαισιόδοξη εικόνα ως προς τις προοπτικές των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στους δείκτες της επενδυτικής δραστηριότητας, δεν είναι άσχετη με τις προοπτικές κερδοφορίας αυτής της κατηγορίας των επιχειρήσεων αφού για τις μισές περίπου από αυτές τις επιχειρήσεις (ποσοστό 43,4%) το 2016 έκλεισε με ζημιές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider