Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ θα είναι «μέρος της λύσης» για την Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ θα είναι «μέρος της λύσης» για την Ελλάδα

Πεπεισμένος πως το ΔΝΤ θα είναι «μέρος της λύσης» στην Ελλάδα εμφανίστηκε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα συνεδρίου για τα 25 χρόνια από τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ο επικεφαλής του ESM αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως είναι πλήρως πεπεισμένος ότι «το ΔΝΤ θα είναι μέρος της επίλυσης της τελευταίας εναπομείνασας περίπτωσης της προηγούμενης κρίσης» και στο σημείο αυτό είπε πως «είναι πιθανό ότι το ΔΝΤ δεν θα παίξει τον ίδιο ρόλο στην επόμενη κρίση στη ζώνη του ευρώ και πως ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο».

Κατά τον ίδιο, ο ESM θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θεσμό που θα ομοιάζει με το ΔΝΤ, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτό θα απαιτούσε αλλαγή της Συνθήκης του ESM και ίσως ακόμη και αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί πως η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τη βαρύτητα της στη διεθνή σκηνή, εάν τα κράτη μέλη δεν ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ο ίδιος είπε πως η ΟΝΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και πως η Ευρώπη έχει εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη οικονομικά και θεσμικά. «Οι χώρες που έχασαν την πρόσβαση στις αγορές μείωσαν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους και ανέκτησαν την ανταγωνιστικότητα μέσω περικοπών στα επίπεδα των ονομαστικών μισθών», τόνισε.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως για να καταστεί η ευρωζώνη πιο ανθεκτική, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν όλοι συμφωνήσει και να προχωρήσουν στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Κατά τον ίδιο οποιαδήποτε νέα βήματα για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ απατηθούν θα είναι μικρότερης έκτασης σε σχέση με την πρόοδο που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Ξεκαθάρισε δε πως η Νομισματική Ένωση «δεν απαιτεί την πλήρη δημοσιονομική ένωση».

Τέλος, ανέφερε πως η ΟΝΕ μπορεί να αντιμετωπίσει «ασύμμετρα σοκ» χωρίς δημοσιονομικές μεταφορές και αμοιβαιότητα του χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider