Υποχρεωτικές οι πληρωμές εντός 30 ημερών για τα αγροτικά προϊόντα

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχρεωτικές οι πληρωμές εντός 30 ημερών για τα αγροτικά προϊόντα

Τέλος στις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από μεσάζοντες, χονδρέμπορους και λιανέμπορους προς τους παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, επιχειρεί να βάλει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα καταθέσει για δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του υπουργείου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Βαγγέλης Απόστολου, θα αφορά τη θεσμοθέτηση της έγκαιρης πληρωμής των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων καθώς θα προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, πρακτική η οποία έχει θεσμοθετηθεί στην ΕΕ και ήδη εφαρμόζονται από άλλες χώρες.

Οι σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών που σήμερα αντιμετωπιζουν οι έλληνες παραγωγοί και φτάνουν ακόμα και τους οκτώ ή δέκα μήνες, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα καθώς την ίδια στιγμή που οι έλληνες αγρότες γίνονται πιστωτές του εμπορίου δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση όταν οι ίδιοι αγοράζουν τα αναγκαία αγροεφόδια για την παραγωγή τους. Δηλαδή, όπως λένε, πουλάνε με πίστωση αλλά αγοράζουν μετρητοίς.

Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τις υπερχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αγροτών και κτηνοτροφών που εξαιτίας της κατάστασης αυτής δεν είναι σε θέση να καλύψουν εγκαίρως τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Η πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία τον Μάιο του 2013 και προβλέπει ότι οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 60 ημερολογιακών ημερών, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί άλλη προθεσμία. Μάλιστα οι επιχειρήσεις δικαιούνται να ζητούν αυτομάτως τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές.

Μάλιστα, στο σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα υπάρχει και πρόβλεψη ότι σε περίπτωση παράβασης της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων θα επιβάλλεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές της από το Μητρώο Εμπόρων του Υπουργείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider