Το insider.gr στα άδυτα του Συνεδρίου του IIF στη Φρανκφούρτη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το insider.gr στα άδυτα του Συνεδρίου του IIF στη Φρανκφούρτη

Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στελέχη τραπεζικών κολοσσών και διαχειριστές funds έδωσαν το παρόν στο φετινό συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Μαρτίου στη Φρανκφούρτη με αφορμή την προεδρία της Γερμανίας στο G20.

Η ατζέντα του Συνεδρίου περιλάμβανε καίρια ζητήματα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, όπως η Ευρωπαϊκή Πολιτική, η Ευρώπη μέσα από τα μάτια των CEOs, η Επανεκκίνηση των Επενδύσεων, οι Προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας , η Παγκοσμιοποίηση και το Ελεύθερο Εμπόριο και η Ψηφιακή Οικονομία.

Παρότι η ελληνική κρίση δεν βρισκόταν στην ημερησία διάταξη, το insider.gr συνομίλησε με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη του διεθνούς χρηματοοικονομικού τομέα που έχουν εμπλακεί –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο– στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Δεδομένης της κρίσιμης καμπής που βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, το ενδιαφέρον στράφηκε γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και την ελάφρυνση του χρέους.

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Η συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης μετατίθεται χρονικά – κατά γενική ομολογία– προς τα μέσα ή το τέλος της άνοιξης. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εποικοδομητική τροχιά, ενώ ο Γεργκ Άσμουσεν, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και νυν διευθύνων σύμβουλος της Lazard, «βλέπει» ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Μάιο.

Την άποψη ότι δεν θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια, έως τον Ιούλιο που λήγουν τα ελληνικά ομόλογα ύψους 7 δισ. ευρώ, συμμερίζεται και ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος του IIF Hung Tran, ο οποίος εκτιμά ότι η Αθήνα και οι δανειστές της θα συγκλίνουν και στους στόχους των πλεονασμάτων στο επίπεδο του 2,5%. Επισήμανε, μάλιστα, ότι τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την ανεργία στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2016 έχουν «θορυβήσει» τους Θεσμούς που φαίνεται πως «μαλακώνουν» τη στάση τους όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η αναδιάρθρωση του χρέους

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, η γενική αίσθηση που προέκυψε από τις επαφές στη Φρανκφούρτη ήταν ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί στο τραπέζι μετά το 2018, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο γύρος των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και αφού διαπιστωθεί πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε ο CEO της ING, Ραλφ Χάμερς, ο μόνος λόγος που οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας αντιτίθενται στην ελάφρυνση του χρέους είναι το πολιτικό κόστος, το οποίο θα εκλείψει μετά τις εκλογές.

Κορυφαίο στέλεχος τη επενδυτικής τράπεζας BlackRock και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ διατύπωσε στο insider.gr την εκτίμηση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα είναι πολύ πιο ευνοϊκές για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Σε περίπτωση που κερδίσει ο σοσιαλιστής Σουλτς, η «συνταγή» που θα υιοθετήσει ο νέος Γερμανός καγκελάριος για το ελληνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολύ λιγότερη λιτότητα, ενώ αν επικρατήσει η Μέρκελ, η τετράκις καγκελάριος θα έχει πολύ μεγαλύτερη «ελευθερία κινήσεων», δεδομένου ότι δεν θα ανησυχεί πλέον για τους ψηφοφόρους της.

Η ένταξη στο QE

Δεδομένη θεωρείται, κατά γενική ομολογία, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και «κλειδώσει» η συμμετοχή του ΔΝΤ, η ΕΚΤ αναμένεται να εντάξει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα μαζικής αγοράς τίτλων, συμβάλλοντας έτσι στη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Τη «ματαιότητα» του ζητήματος ανέδειξε, ωστόσο, ο διοικητής της Bundesbank, εκφράζοντας την πάγια αντίθεση του Βερολίνου στην πολιτική χαλάρωσης της ΕΚΤ και εκτιμώντας ότι «το QE θα λήθει στο τέλος του 2017» -προκαλώντας ωστόσο τις έντονες αντιδράσεις των Γερμανών δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στα σχόλια του Βάιντμαν στο περιθώριο του Συνεδρίου.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων που εξασφάλισε το insider.gr όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους ήταν ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα περιμένουν να δουν «χειροπιαστή πρόοδο» σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μετά θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι η Αθήνα έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πλην όμως είναι πολλά ακόμη αυτά που θα πρέπει να γίνουν. Το σίγουρο είναι, τονίζουν, ότι μονομερείς πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα, η διάθεση του κοινωνικού μερίσματος τον περασμένο Δεκέμβριο, «δεν βοηθούν τη διαδικασία».

Τι συζητήθηκε στα πάνελ του Συνεδρίου

Διάχυτη ήταν στη Φρανκφούρτη η αισιοδοξία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς οι συνθήκες παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση –όπως διαπίστωσε και η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, τώρα, στη βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κάλυψη των κενών στο κανονιστικό πλαίσιο ιδίως στον τραπεζικό κλάδο, από όπου πηγάζουν οι σημαντικότεροι κίνδυνοι. «Η ανεπαρκής τραπεζική εποπτεία είναι αυτή που γεννά –ξανά και ξανά– τις κρίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην διοικητής της Bundesbank και νυν πρόεδρος της UBS, Άξελ Βέμπερ.

Στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στα πάνελ αλλά και τα «πηγαδάκια» της Φρανκφούρτης περιλαμβάνονται η έξαρση του λαϊκισμού στην Ευρώπη, οι προστατευτικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, η ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Fintech), η αναδιαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης και η στροφή από τη νομισματική στη δημοσιονομική πολική.

Όσον αφορά στον γύρο των ευρωπαϊκών εκλογών και την ενίσχυση των ακροδεξιών τάσεων, εκφράστηκε αισιοδοξία για «επικράτηση της λογικής» στις γαλλικές κάλπες, κατά το παράδειγμα των ολλανδικών εκλογών που έγινε δεκτό με ένα γενικότερο αίσθημα ανακούφισης. «Ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός δεν θα επιβιώσουν στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συζητήθηκε στα πάνελ του IIF η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σύσφιξη με αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του έτους. Η εντύπωση που επικράτησε, πάντως, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, αφού ακόμη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση, όπως διαμήνυσε το στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, Πέτερ Πράετ.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν εγγυώνται αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου, εξηγώντας ότι τα οικονομικά στοιχεία (hard data) δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει τους δείκτες του κλίματος που παρουσιάζουν σαφή βελτίωση στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider