Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα για το ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα τελειώσουμε. Πρόθεση όλων να γίνει ότι είναι δυνατό, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοίσ την Αθήνα, ο κ. Ντάισλεμπλουμ σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα ζητήματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα: «Έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με μεγάλα ζητήματα όπως είναι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και το φορολογικό. Η επιλογή μας είναι αυτό να συνεχιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες» ενώ σημείωσε ότι πρώτα θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση χρέους.

«Πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα», σημείωσε σχετικά.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών συζητήθηκαν θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αγοράς εργασίας.

«Όλοι οι φορείς γύρω από το τραπέζι υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε καθυστερήσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η παρουσία των Θεσμών στην Αθήνα, έδειξε ότι υπάρχει πρόοδος. Επισήμανε την ανάγκη να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εργαστούν όλοι μαζί, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα, να κλείσει η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε από πλευράς του ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Υπήρξε πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη τάση που υπάρχει, ανέφερε.

Η ανακοίνωση Eurogroup

Στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στοχεύουν οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup:

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

Θα έχουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα. Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη μέσα από το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider