Σχέδιο για 450.000 νέες θέσεις κοινωφελούς εργασίας μέχρι το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο για 450.000 νέες θέσεις κοινωφελούς εργασίας μέχρι το 2020

Τη δημιουργία 450.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια δρομολογεί η Κυβέρνηση, καθώς εκτιμά πως από 2021 και έπειτα η οικονομία της χώρας, υπό την επίδραση των μεταρρυθμίσεων, των συμφωνιών για το χρέος και της οριστικής επίτευξης της δημοσιονομικής και εξωτερικής σταθεροποίησης, θα ανακάμψει αποφασιστικά και η ανεργία θα αποκλιμακωθεί αξιόλογα από μόνη της.

Στο σχέδιο για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική έως το 2021 που έχει καταρτίσει η Κυβέρνηση, προβλέπονται δράσεις μείωσης της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες ως το 2021, μέσω ενός προγράμματος «γέφυρας» που θα προκαλέσει μια παροδική μείωση της ανεργίας.

Το πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για ανέργους έχει στόχο την παράγωγη δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, με το κράτος να λειτουργεί ως «εργοδότης έσχατης καταφυγής».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παροχή αμειβόμενων θέσεων εργασίας προβλέψιμης διάρκειας και ενός προκαθορισμένου κατώτατου μισθού σε έργα που έχουν επιλεγεί με σκοπό να αποφέρουν δημόσιο όφελος. Αυτές οι θέσεις απασχόλησης δεν θα είναι μόνιμες δημόσιες θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας (2,7 δισ. ευρώ).

Τα αποτελέσματά του αναμένεται να είναι σημαντικά, καθώς θα προκαλέσουν μια άμεση μείωση της ανεργίας κατά περίπου 150.000 ετησίως (σε οκτάμηνη βάση όμως) επί τριετία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη μείωση του χρέους, καθώς και τόνωση της οικονομικής ζωής και του ΑΕΠ.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους, σε άτομα με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, σε μέλη νοικοκυριών που όλοι είναι άνεργοι, σε ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας κ.λπ. Οι μισθοί αναμένεται να κινηθούν στην κατώτερη νόμιμη κλίμακα.

Συνοπτικά, το ανωτέρω πρόγραμμα θα αποτελέσει ουσιαστική ανακούφιση για τον άνεργο πληθυσμό της χώρας τα προσεχή 3-4 χρόνια, με μικρή δημοσιονομική επιβάρυνση αλλά με σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Δράσεις μέσω ΟΑΕΔ

Παράλληλα θα «τρέξουν» τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που απευθύνονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας (επιδότηση νέων θέσεων εργασίας, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις) και τα οποία έχουν επανασχεδιαστεί με βάση νέες αρχές.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία του μητρώου των ανέργων, στοχεύουν σε ομάδες προτεραιότητας προκειμένου να αντιστοιχίσουν τα επαγγελματικά προσόντα και τους στόχους των ανέργων με τις απαιτήσεις των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τις επιχειρήσεις.

Ήδη ο ΟΑΕΔ «τρέχει» προγράμματα υποστήριξης των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν προσλήψεις μέσα από επιχορήγηση των θέσεων εργασίας. Το δημόσιο επιδοτεί τις νέες προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ με ποσά που ξεκινούν από 381 ευρώ το μήνα και φτάνουν μέχρι και 500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου.

Επίσης επιτρέπει στους ανέργους να χρησιμοποιούν το επίδομα ανεργίας σαν επίδομα εργασίας, ώστε αν είναι κάποιος άνεργος παίρνει 360 ευρώ επίδομα από το Ταμείο Ανεργίας να μπορεί να προσληφθεί σε μία επιχείρηση και τα 360 ευρώ να επιδοτούν τη θέση εργασίας του η οποία θα του προσφέρει εισόδημα 800 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider