Έως τις 16 Φεβρουαρίου 2016 η υπαγωγή στο «Νόμο Κατσέλη»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως τις 16 Φεβρουαρίου 2016 η υπαγωγή στο «Νόμο Κατσέλη»

Στη διευκρίνιση πως το νέο πλαίσιο για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2016 δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 31 Δεκεμβρίου 2015 προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Παπαδεράκης εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητά από τις γραμματείες των Ειρηνοδικείων να συνδράμουν στη διευκόλυνση των καταναλωτών - δανειοληπτών που επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη).

Η εγκύκλιος αναφέρει πως σύμφωνα με τον Ν. 4336/2015 που τροποποίησε τον νόμο «Κατσέλη» προβλέπεται συνολικά χρονικό διάστημα έως και 47 ημέρες από την κατάθεση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο για τον έλεγχο και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών υπαγωγής στη ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, διάστημα το οποίο είναι επαρκές για την προσκόμιση κάθε ελλείποντος εγγράφου.

Στη βάση αυτή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει πως επί αιτήσεων που κατατίθενται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015 με ελλιπή δικαιολογητικά ή επί αιτήσεων που δεν είναι πλήρεις λόγω της μη εκπλήρωσης της -εκ νόμου απορρεούσης υποχρέωσης- των τραπεζών περί χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εντός 10ημέρου, οι Γραμματείες των αρμόδιων κατά τόπο Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις από τους δανειολήπτες και να χορηγούν την ανωτέρω προθεσμία των 15 ημερών, παρατεινόμενη μέχρι ένα μήνα προκειμένου να προβεί ο αιτών στις αναγκαίες συμπληρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για 2 επιπλέον ημέρες, αν η Γραμματεία του κατά τόπο αρμόδιου Ειρηνοδικείου αδυνατεί ανυπαίτια να προβεί στον τυπικό έλεγχο αυτής.

Η καθυστέρηση χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκύπτει με βεβαιότητα από την προσκόμιση αντιγράφου αίτησης των δανειοληπτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την παρέλευση απράκτου της δεκαήμερης προθεσμίας που θέτει ο νόμος στα τελευταία.

Η εγκύκλιος υπενθυμίζει πως οι Γραμματείες των αρμόδιων Ειρηνοδικείων, προβαίνουν στην τυπική εξέταση πληρότητας των δικαιολογητικών, και σε κάθε περίπτωση ο ουσιαστικός έλεγχος της πληρότητας της αίτησης και των λοιπών δικαιολογητικών γίνεται από τον δικάζοντα Ειρηνοδίκη.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν προσκομίζονται όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για λόγο που δεν ανάγεται στη σφαίρα επιρροής και στην ευθύνη του αιτούντος, πρέπει να χορηγηθεί δικάσιμος από τις γραμματείες των Ειρηνοδικείων και ο αιτών να προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα σε αυτή (είτε αυτή αφορά τη συζήτηση του αιτήματος για χορήγηση προσωρινής διαταγής είτε την κύρια συζήτηση της αιτήσεως), και συνακόλουθα να κρίνεται η αδυναμία προσκόμισής τους από τον δικάζοντα Ειρηνοδίκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider