Σε πόσο χρήμα «κολυμπά» ο πλανήτης μας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πόσο χρήμα «κολυμπά» ο πλανήτης μας

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» έλεγε ο Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο στη φημισμένη «Λόλα» και κατ' όπως φαίνεται είχε δίκιο. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πόσα είναι στην πραγματικότητα;

Στην ερώτηση «πόσο χρήμα υπάρχει στον κόσμο μας» η απάντηση είναι σίγουρα πιο περίπλοκη από αυτή που περιμένετε. Όχι τόσο επειδή το σύνολο τους είναι υπέρογκο αλλά κυρίως επειδή η έννοια του χρήματος επιδέχεται ποικίλες μεταφράσεις.

«Το χρήμα που υπάρχει διαφοροποιείται ανάλογα με το πώς το προσδιορίζουμε. Όσο πιο αφηρημένος είναι ο τρόπος, όσο ευρύτερη η έννοια, τόσο ανεβαίνει το ποσό» ισχυρίζεται ο Jeff Desjardins της Visual Capitalist, ο οποίος δημιούργησε το παρακάτω infographic για να επιβεβαιώσει τον συλλογισμό του.

Κοιτώντας το κανείς παρατηρεί πως για τους «παραδοσιακούς» - εκείνους δηλαδή που με τον όρο χρήμα εννοούν το σύνολο των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούν στον πλανήτη, είτε αυτά είναι χαρτονομίσματα είτε κέρματα είτε τα ποσά που καταθέτουμε κατά διαστήματα σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς - το σύνολο φτάνει περίπου τα 80,9 τρισ.

Για όσους όμως προσδίδουν στο χρήμα μια διευρυμένη έννοια, συμπεριλαμβάνοντας εκτός από τα τραπεζογραμμάτια και το ηλεκτρονικό bitcoin καθώς και τα αποθέματα χρυσού αλλά και τα κεφάλαια που επενδύονται σε χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως τα παράγωγα, το ποσό υπερβαίνει το ένα τετράκις εκατομμύριο. (Τι, δεν γνωρίζετε πως ακριβώς γράφεται ένα τετράκις εκατομμύριο; Σίγουρα με πολλά μηδενικά … 1.000.000.000.000.000). Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, o πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου παραμένει ο Bill Gates συγκεντρώνοντας 79,2 δισ. δολάρια.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι όμως, τα κεφάλαια που επενδύονται αποκλειστικά στα παράγωγα φτάνουν περίπου τα 1,2 τετράκις εκατομμύρια. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, «τζογάρουμε» περισσότερο χρήμα σε παράγωγα απ’ όσο συγκεντρώνουν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου - περίπου 70 τρισ. δολάρια.

Τα μισά εξ αυτών κατέχει το αμερικανικό «ταμείο» κυρίως χάρη σε εταιρείες όπως η Apple, η Alphabet και η Microsoft.

Για να κατανοήσουμε όμως την αξία των παραγώγων αρκεί να σκεφτούμε πως το σύνολο των επενδύσεων Real Estate, οι οποίες αγγίζοντας τα 7,6 τρισ.και συνήθως αποτελούν ένδειξη ευμάρειας και πλούτου, ωχριά μπροστά στις χρηματιστηριακές μετοχές και στα παράγωγα εξισορρόπησης κινδύνου. Την ίδια ώρα τα αποθέματα χρυσού αγγίζουν τα 7,8 τρισ. ενώ τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα φτάνουν με το ζόρι τα 5 τρισ.

Κοιτάζοντας κανείς τον συνολικό προϋπολογισμό του πλανήτη γη και παρά την προσοχή που έχει συγκεντρώσει το ηλεκτρονικό νόμισμα, κατανοεί πως το bitcoin έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Η αξία του συνόλου των bitcoin που κυκλοφορούν εκτιμάται γύρω στα 5 δισ. δολάρια, ποσό που αν το συγκρίνει κανείς όλα τα προηγούμενα κατανοεί πως δεν είναι παρά μια κουκίδα στον ωκεανό…

Όπου υπάρχει χρήμα βέβαια υπάρχει και χρέος. Πρωτοστάτης στο συνολικό «φέσι» του πλανήτη (199 τρισ δολάρια) είναι η Αμερικανική ήπειρος, αφού είναι υπεύθυνη σχεδόν για το 1/3 του παγκόσμιου χρέους. Κατά πόδας ακολουθεί η Ευρώπη, που ευθύνεται για το 26% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία δημιουργώντας το 20%. Και φυσικά παρά την σκληρή κριτική στην Κίνα για την βασισμένη στο χρέος οικονομία της, η χώρα είναι υπεύθυνη μόνο για το 6% του παγκόσμιου χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider