Bloomberg: Η Ελλάδα ζήτησε προσχέδιο συμπληρωματικού Μνημονίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ελλάδα ζήτησε προσχέδιο συμπληρωματικού Μνημονίου

Εάν η Αθήνα επιδείξει την αναγκαία πολιτική θέληση και οι δανειστές είναι ρεαλιστικοί στις απαιτήσεις τους, θα έχουμε γρήγορη συμφωνία στην Αθήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαμονή των Θεσμών στην Αθήνα θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων, αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο στο σημερινό του δημοσίευμα, τα κλιμάκια των δανειστών που έφτασαν χθες, Δευτέρα, στην Αθήνα ήδη καταρτίζουν μια λίστα με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση των 7 δισ. ευρώ –κατόπιν, μάλιστα, αιτήματος της ελληνικής πλευράς.

Όπως με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η Ελλάδα ζήτησε από τους Θεσμούς να συντάξουν λίστα με τις απαιτήσεις που έχουν από την Αθήνα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους της ένα προσχέδιο «συμπληρωματικού μνημονίου» και από το ΔΝΤ ένα «μνημόνιο οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών», ζητώντας ουσιαστικά περισσότερες διευκρινήσεις.

Η Αθήνα προσβλέπει σε συμφωνία με τους δανειστές της στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, ωστόσο, οι εκκρεμότητες είναι πολλές και «πολιτικά επώδυνες» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να επικοινωνήσει στους βουλευτές του αλλά και την ελληνική κοινωνία, αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.

«Οι καθυστερήσεις λογικά θα συνεχιστούν μέχρι [η ελληνική κυβέρνηση] να αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης, σημείωσε στην πρωινή ενημέρωση των επενδυτών ο αναλυτής της Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης.

Εντείνονται οι πιέσεις

Όταν συμφωνήσουν σε τεχνικό επίπεδο οι δύο πλευρές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συζητήσουν πρόσθετους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να ικανοποιήσουν τον όρο που θέτει το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μια πιο συγκεκριμένη περιγραφή των μέτρων που θα υιοθετήσει η ελληνική πλευρά σε «μεσοπρόθεσμο διάστημα», δηλαδή μετά το 2018, για να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη τροχιά.

Λαϊκίστικα μέτρα

Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να νομοθετήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, το εργασιακό και τον ενεργειακό κλάδο που θα ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ και θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019. Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 1,7-1,8%, επικαλούμενη τις βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Για να μπορέσει, όμως, να υποστηρίξει πολιτικά τα μέτρα αυτά, η Αθήνα ζητά από τους δανειστές να συμφωνήσουν στα αντισταθμιστικά μέτρα που θα «ανακουφίσουν» τους Έλληνες φορολογούμενους από τον νέο γύρο μεταρρυθμίσεων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να διασφαλιστεί η περαιτέρω πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider