FT: Οι Ευρωπαίοι θα μείνουν στο πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Οι Ευρωπαίοι θα μείνουν στο πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη είναι απίθανο να «τινάξει στον αέρα» το ελληνικό πρόγραμμα, ακόμη και αν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, διατυπώνουν οι Financial Times με σημερινό τους δημοσίευμα.

Όπως σημείωνει το βρετανικό περιοδικό, το τελευταίο -και πιο δύσκολο- κομμάτι του παζλ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος είναι η συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ για το διάστημα για το οποίο θα ισχύει ο στόχος πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018.

Εάν δεν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην ελάφρυνση χρέους, τους στόχους για το πλεόνασμα και τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη της Γερμανίας και της Ολλανδίας απειλείται προς το ελληνικό πρόγραμμα. Παρά τις απειλές και τις «κόκκινες γραμμές», όμως, η ιστορία της ελληνικής κρίσης έχει δείξει ότι οι «κόκκινες γραμμές» λιώνουν ότι αρχίζουν να υπερθερμαίνονται οι αγορές, εκτιμούν οι FT.

Τι περιμένουμε από τη διαπραγμάτευση

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών έφτασαν στην Ελλάδα και ήδη έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσδοκά επίτευξη συμφωνίας και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρουν οι Financial Times.

Ένα από τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, από τις οποίες θα κριθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στη συμμετοχή του Ταμείου επιμένουν, πάντως, οι Ευρωπαίοι εταίροι με κάποια «κέντρα» της Ευρωζώνης να τη θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης 7 δισ. ευρώ στην Αθήνα.

Αυτό που καλούνται να κάνουν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές είναι να εμβαθύνουν τη «δήλωση καλής θέλησης» που έκαναν στο Eurogroup στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Εκεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποχώρησε όσον αφορά στην προψήφιση των φορολογικών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Το ΔΝΤ επιμένει στα εν λόγω μέτρα γιατί θεωρεί ότι μόνο έτσι θα κατορθώσει η Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο των πλεονασμάτων του 3,5% που ζητούν επίμονα οι Ευρωπαίοι εταίροι. Συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης (με μείωση του αφορολόγητου) και περικοπές στις συντάξεις της τάξης του 2% του ΑΕΠ.

Αυτό που συμφώνησαν τα δύο μέρη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ότι οι περικοπές του 2% θα προέλθουν κατά το ήμισυ από τις συντάξεις και κατά το ήμισυ από τη μείωση του αφορολόγητου. Σημειώθηκε, επίσης, ότι οι αλλαγές στο φορολογικό θα εφαρμοστούν το 2019, ενώ οι αλλαγές στις συντάξεις το 2020.

Και οι δύο αυτοί άξονες αποτελούν προτεραιότητα για το ΔΝΤ που τονίζει ότι το 50% των ελληνικών νοικοκυριών εξαιρείται από τη φορολογία. Υπογραμμίζει δε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσφέρει από τις πιο γενναιόδωρες συντάξεις όλης της Ευρώπης. Οι διαπραγματευόμενοι θα πρέπει, επίσης, να συμφωνήσουν τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται επίσης η ενεργειακή αγορά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Βαρύ το πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, όμως, θα είναι πολιτικά επώδυνες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού συνεπάγονται αναδιανομή του προϋπολογισμού, η οποία θα έχει κερδισμένους και χαμένους –όπως έχει παραδεχθεί ο κ. Τσακαλώτος.

Για να «χρυσώσει» το χάπι, ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τους στόχους για το πλεόνασμα μετά το 2018, η υπέρβαση αυτή θα διατίθεται σε πόρους για την ενίσχυση της οικονομίας. Μερικά από τα μέτρα αυτά θα μπορούσε να είναι η μείωση του ΦΠΑ, καθώς και των συντελεστών φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και των επιχειρήσεων. Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο «μενού» των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα.

Το Ταμείο, πάντως, επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θέλει εγγυήσεις ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δεχθούν μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 –χωρίς αυτό να σημαίνει διαγραφή χρέους, η οποία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Ευρωζώνη.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βγει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περάσει τα νέα μέτρα από τη Βουλή. Έχοντας, όμως, δεσμευτεί επανειλημμένα ότι δεν θα ψηφίσει «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καταλήγουν οι FT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider