BNP Paribas: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την αξιολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
BNP Paribas: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την αξιολόγηση

Τρία σενάρια «βλέπει» η BNP Paribas η επικρατέστερα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με το επικρατέστερο -κατά την ίδια- σενάριο, η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

1. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί χωρίς το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα τεράστια ποσά και δεν «καίγεται» να αυξήσει τη συμμετοχή του. Για τους Ευρωπαίους, το έλλειμμα χρηματοδότησης θα είναι κάτι μάλλον ανώδυνο αν λάβουμε υπόψη τα ποσά που διακυβεύονται, με τα ΜΜΕ να κάνουν αναφορές για 5 δισ. δολ. που στοχεύει να δώσει το ΔΝΤ ως μέρος του τρίτου πακέτου διάσωσης.

Αυτό σύμφωνα με την BNP Paribas θα αποτελούσε και το πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα: Το ΔΝΤ να συνεχίσει να παρέχει τεχνική υποστήριξη στους Ευρωπαίους χωρίς να συμβάλλει οικονομικά στα προγράμματα διάσωσης. Η απόσυρσή του θα είναι διακριτική, διατηρώντας το status quo (το ελληνικό πρόγραμμα έχει προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ για τους τελευταίους 18 μήνες).

2. Το ΔΝΤ υποκύπτει στις ευρωπαϊκές πιέσεις

Από το καλοκαίρι του 2015, ασκείται πολύ ισχυρή πίεση στον Τύπο, καθώς τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που πάντα απαιτεί πάντα περισσότερη λιτότητα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μέσω των ευρωπαϊκών της στελεχών στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου. Η πρακτική αυτή, όμως, έχει τα όριά της.

Αν το ΔΝΤ καταλήξει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα είναι μόνο αν έχει κερδίσει κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις. Για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να ποσοτικοποιηθούν οι μελλοντικές προσπάθειες μείωσης του χρέους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το 2018.

3. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει ΕΕ και ΔΝΤ.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε αδιέξοδο, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο στο οποίο η βιωσιμότητα του χρέους είναι εξασφαλισμένη κυρίως μέσω των πολύ υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια μετά το 2018), παρά μέσω της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Σε αυτήν την περίπτωση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να νομοθετήσουν αμέσως μέτρα σε συνταξιοδοτικό και φορολογική βάση, για τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε υψηλά επίπεδα.

Μέχρι στιγμής, ο Αλέξης Τσίπρας αρνούνταν την προ-νοθέτηση μέτρων. Ωστόσο από το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται πως πλέον αυτή η επιλογή είναι για τα καλά στο τραπέζι. Και τα σχόλια της Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ, δείχνουν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την BNP Paribas είναι προς το συμφέρον όλων των μερών να μην δουν την κατάσταση να επιδεινώνεται κι άλλο, ή να υπάρξει επανάληψη των γεγονότων του καλοκαιριού του 2015. Στο τέλος, θα υπάρξει - πιθανώς – συμφωνία. Εάν όλοι κάνουν παραχωρήσεις, η συμφωνία θα μπορούσε να είναι μια σύνθεση των τριών παραπάνω επιλογών. Όπως τονίζει η BNP Paribas, από αυτή την άποψη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναμφίβολα, στην πιο αδύναμη θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider