«Προσωπική διαφορά» και απολύσεις στα εργασιακά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Προσωπική διαφορά» και απολύσεις στα εργασιακά
Αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και νέες περικοπές συντάξεων από το 2019 και έπειτα περιλαμβάνει το «μενού» της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης-δανειστών που ξεκινά επισήμως από σήμερα.

Αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και νέες περικοπές συντάξεων από το 2019 και έπειτα περιλαμβάνει το «μενού» της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης-δανειστών που ξεκινά επισήμως από σήμερα.

Παρότι δεν έχει καθοριστεί επίσημο ραντεβού της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με το κλιμάκιο της τρόικας, πληροφορίες θέλουν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια να πυκνώνουν μέρα με τη μέρα, προκειμένου να καθοριστεί ο βασικός άξονας της συντεταγμένης υπαναχώρησης της κυβέρνησης στα εργασιακά, εν όψει του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης.

Στη «ζυγαριά» του έντιμου συμβιβασμού στα εργασιακά μπαίνουν η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η διάρκεια της μετενέργειας των συμβάσεων και ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), αλλά και η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%), καθώς και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Αν και η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το ζητούμενο είναι αν θα συνοδευτεί και από όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους (επεκτασιμότητα, ευνοϊκότερη ρύθμιση, ΟΜΕΔ, μετενέργεια), καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι μόνο «στα χαρτιά».

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το θέμα του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, καθώς αποτελεί «διακαή πόθο» των δανειστών, όπως και η αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις (με διοικητική προέγκριση αυτών)και η κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων. Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να περιορίσει κατά το δυνατόν τις «απώλειες» στα τρία αυτά μέτωπα, ακολουθώντας την στρατηγική της επαναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Ασφαλιστικό

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές θα «κρίνει» και το εύρος των νέων περικοπών που θα γίνουν στις συντάξεις από το 2019 και μετά. Το «ψαλίδι» θα πέσει ανάλογα με το ταμειακό «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού, δηλαδή το πως θα κινηθεί η καταβολή 95.000 εκκρεμών συντάξεων και πως θα διαμορφωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις νέες εισφορές.

Στο πλαίσιο των μέτρων περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης, εντάσσονται το «κούρεμα» της «προσωπικής διαφοράς» των παλαιών και νέων συντάξεων (που κυμαίνονται από 6% έως 39%), το ύψος της εθνικής σύνταξης με 15έτη ασφάλισης (345 ευρώ) και οι υψηλές -μη ανταποδοτικές- εισφορές (με ανώτατο πλαφόν τα 5.860,08 ευρώ) που αποθαρρύνουν τους επαγγελματίες από το να δηλώσουν υψηλά εισοδήματα.

Οι «προσωπικές διαφορές» που μπορεί να περικοπούν (σταδιακά, μερικώς ή ολικώς), κυμαίνονται από 5 ευρώ έως και 620 ευρώ, δηλαδή από 6% έως 39% ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο.

Υπενθυμίζεται πως αν η διαφορά μεταξύ παλαιάς και νέας σύνταξης ξεπερνά το 20%, ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει το μισό της «προσωπικής διαφοράς», με αποτέλεσμα τα ποσά των συντάξεών τους να είναι χαμηλότερα από 6% έως 20%.

Μεγαλύτερες προσωπικές διαφορές και απώλειες που φτάνουν έως το 26% θα έχουν όσοι συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2017, καθώς θα λαμβάνουν το 1/3 της προσωπικής διαφοράς, ενώ οι μειώσεις θα είναι από 20% έως 29% για όσους συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2018, αφού θα λαμβάνουν το 1/4 της προσωπικής διαφοράς.

Οσοι, τέλος, συνταξιοδοτηθούν, με τα ίδια χρόνια και τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές, από το 2019 και μετά, θα λαμβάνουν χωρίς προσωπική διαφοράτη σύνταξή τους μειωμένη από 6% έως και 39%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider