Με πολλά ανοικτά μέτωπα ξεκινά η διαπραγμάτευση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με πολλά ανοικτά μέτωπα ξεκινά η διαπραγμάτευση

Σε διαρκή κίνηση θα βρίσκεται σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς πέραν από τις ολοήμερες διαβουλεύσεις με του Θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει στις 4 το απόγευμα και την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε σχέση με τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup.

Στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και των Θεσμών είναι η εβδομάδα αυτή να χαρακτηριστεί από παραγωγικές συζητήσεις, ώστε όλες οι πλευρές να κινηθούν ταχύτερα προς μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Από την πλευρά πάντως των δανειστών θεωρείται δεδομένο ότι οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σήμερα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν – σε αυτόν το γύρο- στις 5 Μαρτίου δεν θα οδηγήσουν σε τελικό αποτέλεσμα και θα απαιτηθεί νέα «κάθοδος» των κλιμακίων μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να διεξάγει μέσω συλλογικού διαπραγματευτικού οργάνου τις τρέχουσες διαβουλεύσεις αποκεντρώνοντας τις συζητήσεις από τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη – προκειμένου να μην τους χρεωθεί το όποιο δυσμενές αποτέλεσμα- τότε οι συζητήσεις αναμένεται να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο.

Από το σημερινό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων ξεχωρίζουν οι συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) το απόγευμα. Αρχικά στις 7 θα γίνει επισκόπηση για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση ο προγραμματισμός των επομένων ημερών. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το νομικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θέματα διακυβέρνησης των συστημικών τραπεζών, η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, η άρση των περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και οι παρεμβάσεις στο κτηματολόγιο, η υιοθέτηση νομοθεσίας για τον έλεγχο των δαπανών υγείας και βεβαίως οι παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Στις 8.30 το βράδυ θα ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για τα δημοσιονομικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,270 δισ. ευρώ το 2015 και στόχου για πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ανήλθε στο 2,2% του ΑΕΠ εκτιμάται πως θα βοηθήσει ώστε να επέλθει πιο γρήγορα συμφωνία για τα δημοσιονομικά την επόμενης διετίας και να γεφυρωθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ. Με βάση αυτά τα νέα στοιχεία θα αναζητηθεί κοινό έδαφος για το δημοσιονομικό κενό του 2018, για το κενό του 2019 για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο μέτωπο της φορολογίας και του ασφαλιστικού.

Η ατζέντα των σημερινών συζητήσεων θα ανοίξει στις 10.30 το πρωί με θέματα που άπτονται της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Κατά κάποιες πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς θα παραστεί και η διευθύνουσα σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ράνια Αικατερινάρη, η οποία μαζί με τα άλλα έξι μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα πρέπει έως το τέλος του πρώτου τριμήνου να διορίσουν τις διοικήσεις των θυγατρικών του Υπερταμείου, να καταρτίσουν στρατηγικό πλάνο και να μεταφέρουν σε αυτό ΔΕΚΟ και ακίνητα.

Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με βασικό θέμα τη λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού επιδιώκεται με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ωστόσο τα αποτελέσματα που έχουν υπάρξει στις δύο δημοπρασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχουν ικανοποιήσει. Δεδομένου δε ότι δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά οι δανειστές φέρεται να βάζουν στο τραπέζι και το σενάριο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, κάτι στο οποίο αντιδρούν έντονα τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider