Fitch: Επιβεβαιώνει το CCC για την Ελλάδα - Βλέπει συμφωνία και νέα μέτρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Επιβεβαιώνει το CCC για την Ελλάδα - Βλέπει συμφωνία και νέα μέτρα

Αμετάβλητη στο CCC ανακοίνωσε πως διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος Fitch.

Σε ειδική έκθεση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο οίκος:

- Επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα.

- Επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C για την Ελλάδα.

- Επιβεβαίωσε το Country Ceiling σε B-.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται με τους όρους του οικονομικού της προγράμματος. Ωστόσο, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών της χώρας και του ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κατά τη Fitch, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αυξάνει τον κίνδυνο υπονόμευσης της ανάκαμψης που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται να πληγεί και η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Η συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τους όρους του προγράμματος είναι ο ένας λόγο που η Fitch θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι δεν θα διστάσουν να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση προς την Αθήνα, ακόμη και αν δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ένας ακόμη λόγος, κατά τον οίκο, είναι η βούληση των Ευρωπαίων να αποτραπεί μια νέα πολιτική κρίση στην Ελλάδα, σε μια χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι παραμένουν, ενώ δεν αποκλείει ένα «αρνητικό σοκ» σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευσης των κεφαλαίων που συνδέονται με αυτή.

Το βασικό σενάριο της Fitch προβλέπει πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει νέα δημοσιονομικά μέτρα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών.

Όπως όμως διαμηνύει ο οίκος, οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν το βασικό του σενάριο, αφού, όπως επισημαίνει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να τις αποφύγει.

Σύμφωνα με τη Fitch, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 2,5% το 2017 και 3% το 2018.

Ο οίκος προειδοποιεί, επίσης, πως η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστη και επιμένει πως πρέπει να μειωθεί το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider