Πιο «άνετη» πλέον η αποπληρωμή του χρέους δια χειρός ESM

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο «άνετη» πλέον η αποπληρωμή του χρέους δια χειρός ESM

Τη διαδικασία εξομάλυνσης του προφίλ αποπληρωμής των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελλάδα ολοκλήρωσε στις 10 Φεβρουαρίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό μετατέθηκαν οι λήξεις των δανείων του EFSF μέχρι και το 2056, καθιστώντας πολύ πιο άνετη την αποπληρωμή του χρέους.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα είχε λάβει έως τις 30 Ιουνίου 2015 από τον EFSF δάνεια συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ, μέσω 21 ομολόγων που κανονικά έληγαν από το 2023 έως το 2054. Αυτές οι λήξεις μετατέθηκαν πλέον κατά 4 χρόνια κατά μέσον όρο με την σταθμισμένη μέση ληκτότητα να διαμορφώνεται στα 32,45 χρόνια.

https://www.esm.europa.eu/assistance/greece/efsf-programme-greece-expir…

Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των ομολόγων του ESM συγκαταλέγεται στις αποφάσεις που έλαβε στις 23 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα με ανταλλαγή χρέους με σταθερά αντί κυμαινόμενα επιτόκια και με μείωση του βάρους αποπληρωμής και είναι σημαντικό βήμα προς την βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το πρώτο σκέλος των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος που αφορούσε στην άρση του αυξημένου περιθωρίου επιτοκίου 2% για το 2017 είχε δρομολογηθεί στις 23 Ιανουαρίου. Όπως προαναφέρθηκε στις 10 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη παρέμβαση που αφορούσε στην εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πλέον απομένει ως το τέλος του έτους να υλοποιηθεί η παρέμβαση που σχετίζεται με το επιτοκιακό ρίσκο.

Στη βάση αυτή θα εκδοθούν νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί. Παραλλήλως ο ESM θα παρέμβει στις συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο η χώρα να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Κατά τον ESM όταν τα προαναφερόμενα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολο τους θα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060, περιορίζοντας τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider