Στουρνάρας: Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα

Την προειδοποίηση ότι παραμονεύει κύμα αβεβαιότητας εάν δεν τελεσφορήσει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση απηύθυνε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στην οποία παρέστη και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι αν κυβέρνηση και Θεσμοί επιδείξουν ευελιξία, η συμφωνία μπορεί να έρθει γρήγορα. Στο σημείο αυτό υποστήριξε πως τα προγράμματα στήριξης έχουν ως βασική επιδίωξη το να θέσουν τις βάσεις για να εισέλθει η χώρα σε ένα μονοπάτι βιωσιμης ανάκαμψης. Όπως τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Ελάχιστα είναι ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν σε σύγκριση με τις προσπάθειες προσαρμογής που ήδη έχουν γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη υλοποιηθεί το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται έως το 2018..

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως υφίσταται δυναμική που δεν πρέπει να χαθεί και επικαλέστηκε το πέρασμα της οικονομίας σε ανάπτυξη από το 2016. Στη βάση αυτή τόνισε πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα το 2015 αμβλύνθηκαν το 2016 και ανέφερε πως η απομάκρυνση της αβεβαιότητας θα καταστήσει και το 2017 ένα θετικό έτος. Στις θετικές εξελίξεις διαπιστώθηκαν το 2016 συγκαταλέγονται τα θετικά βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πρόοδος σε επίπεδο προσδιορισμού του θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Επανέλαβε επίσης ότι στόχος παραμένει η μείωση των NPE κατά 40 δισ. έως το 2019 η οποία θα προέλθει κυρίως από τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που παρουσίασε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, η ανάπτυξη της οικονομίας το τρέχον έτος θα φτάσει το 2,5% υπό προϋποθέσεις, Με βάση τα διαθέσιμα έως τώρα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναμένεται να κυμανθεί γύρω από το 2% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 θεωρείται επιτεύξιμος.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη το 2017

Παρά τις θετικές ενδείξεις για ισχυροποίηση της οικονομίας, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης απειλείται από μια σειρά κινδύνων τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Όσον αφορά στο εσωτερικό, βασικότερος κίνδυνος υπονόμευσης της ανάκαμψης είναι η καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος καθώς και η μη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δύο παράγοντες που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Αρνητικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα έχουν και οι στρεβλώσεις σε επίπεδο ανταγωνισμού με κυριότερο παράδειγμα τον τομέα της ενέργειας.

Όσον αφορά στους διεθνείς κινδύνους δυνητικός παράγοντας αποσταθεροποίησης είναι η εκλογικοί γύροι στα κράτη μέλη της ΕΕ και η πιθανή έξαρση του ευρωσκεπτικισμού.

Δεύτερος παράγοντας αβεβαιότητας είναι η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠA από τον Ντόναλντ Τραμπ και οι εξωτερικές πολιτικές που θα εφαρμόσει ως προς την Eυρώπη και την Ελλάδα.

Τρίτος κίνδυνος είναι η άνοδος του προστατευτισμού που υπονομεύει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ως τέταρτο παράγοντα επεσήμανε την αρνητική εξέλιξη των προσφυγικών ροών και την αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Πέμπτος κίνδυνος είναι η επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο και η γεωπολιτική αστάθεια.

Τέλος την επιδείνωση της αβεβαιότητας επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας ενόψει τις διαμόρφωσης του πλαισίου συνεργασίας Ε.Ε.- Ηνωμένου Βασιλείου κατόπιν την απόφασης για Brexit.

Βάσω Αγγελέτου, Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider