Τα προαπαιτούμενα «βουνό» στο επίκεντρο της αξιολόγησης-εξπρές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα προαπαιτούμενα «βουνό» στο επίκεντρο της αξιολόγησης-εξπρές

Την Καθαρά Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση από την προσεχή Τρίτη. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα στις 5 Μαρτίου, με τον Κοστέλο να πραγματοποιεί μια ενδιάμεση στάση στους Δελφούς όπου την επομένη Κυριακή να μιλήσει στο Delphi Economic Forum.

Πηγές των δανειστών αναφέρουν πως η σύντομη παραμονή του κουαρτέτου στη χώρα μας δεν οφείλεται στην προεργασία που έχει προηγηθεί με τις ελληνικές αρχές, αλλά στην εργασία που θα πρέπει να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως στις περίπου 144 ώρες που θα μείνουν επί ελληνικού εδάφους οι Θεσμοί θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν μεταξύ τους και με την ελληνική κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό του 2018, για το κενό του 2019 για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο μέτωπο της φορολογίας και του ασφαλιστικού, αλλά και για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιόλογης.

Συγκεκριμένα, στα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν περιλαμβάνονται τα εξής:

- Η υιοθέτηση νομοθεσίας και διαρθρωτικών μέτρων (π.χ. κεντρικές προμήθειες, χαμηλότερες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, την προώθηση των γενόσημων) για τον έλεγχο των δαπανών υγείας.

- Η θέσπιση νομικού πλαισίου για ένα καθεστώς εξωδικαστικών συμβιβασμών.

- Η οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

- Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

- Η ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και συνδικαλιστικής δράσης με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

- Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

- Η άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών.

- Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου.

- Η λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η «κοινή φωνή» με την οποία εμφανίσθηκαν οι θεσμοί στο Eurogroup δεν είναι καθόλου ενιαία και αυτό αναμένεται να διαφανεί στις συζητήσεις των Αθηνών. Άλλωστε στο άρθρο που ανήρτησαν χθες το βράδυ στο Blog του ΔΝΤ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, ο Διευθυντής του Τομέα Αναλύσεων Μορίς Όμπσφελντ και ο επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του ΔΝΤ Σόν Χέγκαν ξεκαθαρίζει πως για να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτηθεί -πέραν από τις γενναίες μεταρρυθμίσεις- μια εμπροστοβαρής, αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα είναι σε επίπεδα που θα διαταράσσουν την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider