CNBC: Γιατί το 2016 μπορεί να φέρει μια νέα ελληνική κρίση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Γιατί το 2016 μπορεί να φέρει μια νέα ελληνική κρίση

Στις πιθανότητες το 2016 να φέρει μια σειρά από νέα προβλήματα στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του CNBC, το οποίο εστιάζει στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της, αλλά και στις προκλήσεις του ασφαλιστικού και του προσφυγικού.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπό το βάρος των πιέσεων των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει το παράλληλο της πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί στο να μειωθεί η επιβάρυνση του προγράμματος λιτότητας στους φτωχότερους Έλληνες. Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο χαρακτηρίζει την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος ως μια βραχυπρόθεσμη ήττα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το ίδιο δημοσίευμα εστιάζει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα και η οποία χαρακτηρίζεται ως το «μεγάλο εμπόδιο» για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα να πείσει τους πιστωτές της ότι μπορεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες μέχρι 1% του ΑΕΠ μέσω περικοπών στις συντάξεις. «Η νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων θα μπορούσε να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι», αναφέρεται σχετικά και τονίζεται πως κάποιοι από του 153 κυβερνητικούς βουλευτές έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουν νέες περικοπές στις συντάξεις.

«Αν μόνο τρεις βουλευτές ψηφίσουν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα χάσει την πλειοψηφία της και για άλλη μια φορά η χώρα θα βυθισθεί εκ νέου σε πολιτική κρίση», υπογραμμίζει το δημοσίευμα και παραθέτει την άποψη του καθηγητή του Γέιλ Στάθη Καλύβα ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά ανακαθορισμού ενός συστήματος που δεν βιώσιμο και είναι άδικο.

Το ίδιο δημοσίευμα φιλοξενεί και απόψεις του καθηγητή του London School of Economics Κέβιν Φέδερστοουν σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα πάσχει από δυσλειτουργικά δημόσια ιδρύματα, κοινωνικο-οικονομικές ανισοτήτες μεταξύ αυτών που είναι εντός και αυτών που είναι εκτός του συστήματος, από την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των συνδικάτων και των επιχειρήσεων και από συζητήσεις πολιτικής που είναι ρηχές και δείχνουν προσήλωση στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

Το CNBC αναφέρει πως η προσφυγική κρίση ασκεί πρόσθετες πιέσεις στην Ελλάδα και δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά της χώρας να διαχειριστεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της. Σύμφωνα με τον Κέβιν Φέδερστοουν η προσφυγική κρίση αποτελεί «τεράστια απειλή» για την Ευρώπη και είναι ένα ακόμη επεισόδιο που δείχνει ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει στη δοκιμασία του« επιμερισμού των βαρών».

Αν και η μεταρρυθμιστική κόπωση στην ελληνική κοινωνία και η άρνηση των μεγάλων κομμάτων να συνεργαστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για τη χώρα, ωστόσο το δημοσίευμα αναφέρει πως πoλλοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα επανέλθει πίσω στο σωστό δρόμο. «Είναι η Ελλάδα καταδικασμένη; Όχι, όχι βεβαίως. Η πολιτική έχει να κάνει με το να προχωρείς στις σωστές επιλογές και υπάρχει ακόμη περιθώριο για την Ελλάδα να το πράξει», δήλωσε στο CNBC ο Κέβιν Φέδερστοουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider