Κυριτσάκης: Tα καρτέλ βλάπτουν επιχειρήσεις και καταναλωτές

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυριτσάκης: Tα καρτέλ βλάπτουν επιχειρήσεις και καταναλωτές

Μήνυμα προς τους επιχειρηματίες να μείνουν μακριά από τα καρτέλ, έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης από το βήμα εσπερίδας για τον Ανταγωνισμό, με θέμα: Συστήματα διανομής, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το δίκαιο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η πάταξη των αντιανταγωνιστικων συμπεριφορών αποτελεί μία από τις βασικές στοχεύσεις της επιτροπής καθώς αυτή η συμπεριφορά είναι επιζήμια όχι μόνο για τον καταναλωτή αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Δεν οδηγούν πουθενά και προκαλούν βλάβη σε όλους και στα συμφέροντα των καταναλωτών αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Προΐσταμαι μιας πραγματικά ανεξάρτητης αρχής κι αυτό δεν περιλαμβάνει ερωτηματικό. Μίας επιτροπής που είναι θεματοφύλακας της λειτουργίας της αγοράς, προστεθεί τα συμφέροντα των καταναλωτών και διασφαλίζει την ανάπτυξη των υγιών επιχειρήσεων», τόνισε.

Στην ομιλία του ο κ. Κυριτσάκης ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως διώκτης των επιχειρήσεων αλλά ως εγγυητής της ομαλότητας και πως τα πρόστιμα δεν είναι ο στόχος. Επίσης ζήτησε από τις επιχειρήσεις να σέβονται τη νομοθεσία και σημείωσε ότι αποδέκτες των ποινών και των μέτρων της επιτροπής είναι όσες επιχειρηματίες, μεγάλες ή μικρές, ελληνικές ή όχι που δεν σέβονται τους κανόνες της αγοράς.

Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο ο κ. Κυριτσάκης ανέφερε ότι η επιτροπή ήδη προσεγγίζει επιστημονικά τη νεοπαγή αυτή μορφή εμπορικών συναλλαγών, παρακολουθεί τις εξελίξεις ενώ έχει συμπεριλάβει στις δράσεις της την αξιολόγηση συμπεριφορών που, μπορεί, να περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος στην διάρκεια της δίκης του ομιλίας σημείωσε την ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να δοθεί περισσότερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider