Deutsche Welle: Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ελληνικού χρέους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Welle: Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ελληνικού χρέους

Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θα λάβουν χώρα το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, επίσημα στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ βρίσκονται επίκαιρα θέματα της γερμανικής προεδρίας στην ομάδα των G20, ενώ στην ατζέντα του δείπνου εργασίας Μέρκελ-Γιούνκερ κυρίως θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Παρότι δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από την πλευρά της Καγκελαρίας, είναι βέβαιο ότι το ελληνικό πρόβλημα θα απασχολήσει τόσο τις συνομιλίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και το βράδυ τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ πρόκειται για ξεχωριστές συναντήσεις.

Αλλαγή στη στάση Σόιμπλε;

Σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, πιο κρίσιμη για την Ελλάδα θα είναι βέβαια η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ. Ρεαλιστικά, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προκύψει κάτι περισσότερο από αυτό στο οποίο φαίνεται να έχουν ήδη συμφωνήσει η Γερμανίδα καγκελάριος με την επικεφαλής του Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή, το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μια από τις προϋποθέσεις για την παραμονή του ΔΝΤ είναι η αλλαγή στάσης του Eurogroup και προπαντός της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας. Εδώ παρατηρείται μια κινητικότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη ρητορική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας συμμερίζεται την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως μελλοντικά στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις παρά στη λιτότητα.

Ανοιχτό το επίμαχο ζήτημα

Ανεξάρτητα όμως από την όποια προσέγγιση Μέρκελ-Λαγκάρντ, το επίμαχο ζήτημα που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος -δηλαδή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους- θα παραμείνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και μετά τη σημερινή συνάντηση ανοιχτό. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε δανειακά προγράμματα είναι η βιωσιμότητα του χρέους του πιστολήπτη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και για αυτό θα πρέπει να μειωθεί. Χωρίς να έχει δημιουργηθεί αυτή η προϋπόθεση δεν φαίνεται να έχουν νόημα γερμανικές σκέψεις για ένα μικρότερο μερίδιο συμμετοχής του Ταμείου προκειμένου να εξακολουθεί να είναι παρόν στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Βερολίνο προτείνει η χρηματοδότηση του ΔΝΤ να περιοριστεί στα 5 δισ. ευρώ, αντί το 1/3 που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια, δηλαδή σχεδόν 29 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider