Καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στις αποπληρωμές ακυρώνει τον εξωδικαστικό

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στις αποπληρωμές ακυρώνει τον εξωδικαστικό

Εκτός των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα βρίσκονται όσοι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις αλλά βρεθούν σε καθυστέρηση καταβολής προς οποιονδήποτε πιστωτή μετά τη ρύθμιση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Η καθυστέρηση αυτή σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού παρέχει στους πιστωτές προς τους οποίους θα σημειωθεί η καθυστέρηση να ζητήσουν την ακύρωση της συμφωνίας ως προς όλους, με αίτηση στο δικαστήριο.

Μάλιστα όπως προβλέπεται με την ακύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών θα αναβιώνουν όλες οι απαιτήσεις των πιστωτών κατά του οφειλέτη ενώ αναφορικά με τα ποσά που καταβλήθηκαν σε εκτέλεση της σύμβασης αναδιάρθρωσης αυτά θα αφαιρούνται από τις απαιτήσεις που αναβίωσαν. Η διάταξη αυτή «δυσκολεύει» τη ζωή των οφειλετών καθώς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα τυπικοί στις αποπληρωμές τους με βάση τα χρονοδιαγράμματα έναντι όλων αφού εάν δεν τα τηρήσουν οι οποίες διαγραφές ή μακροχρόνιες ρυθμίσεις αποπληρωμής θα παύουν να ισχύουν.

Το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού το οποίο όταν τεθεί σε ισχύ αναμένεται να δώσει λύση σε χιλιάδες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μερίδας εκπροσωπών της αγοράς καθώς όπως λένε με τα αυστηρά κριτήρια που θέτει «πετά» εκτός ρυθμίσεων μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο ή αδύνατο επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες όφειλες ιδιαιτέρως μεγάλες να είχαν την τελευταία τριετία κερδοφόρα χρήση. Μάλιστα ευελπιστούν ότι στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές ώστε τελικά οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων οι οποίες φυσικά θα κριθούν βιώσιμες κατά την διαδικασία αξιολόγησης τους για ένταξη στο εξωδικαστικό.

Αναφορικά με την διαδικασία που θα ακολουθείται για ένταξη στον εξωδικαστικό ,κάθε ενδιαφερόμενος οφειλέτης με χρέη άνω των 20.000 ευρώ θα υποβάλλει μια αίτηση ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. Στην αίτηση αυτή θα περιλαμβάνονται τα δεδομένα του οφειλέτη τα οποία θα τηρούνται στη βάση δεδομένων της Ειδικής Γραμματείας . για 3 χρόνια από τη λήξη της εκτέλεσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών ή από την ακύρωσή της ή από την τελεσιδικία της απόφασης που απορρίπτει την αίτηση επικύρωσής της .

Στο υποδιαβουλευση νομοσχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη μέχρι να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων , ωστόσο όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και δικαιολογητικά θα υποβάλλονται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή.

Μέσα σε διάστημα δυο ημερών από την κατάθεση της αίτησης η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. θα διορίζει συντονιστή της διαδικασίας από το μητρώο συντονιστών που τηρείται στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και στο οποίο εγγράφονται κατά προτεραιότητα μόνο διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές. Αν ο οφειλέτης και οι συμμετέχοντες πιστωτές δεν συμφώνησαν μεγαλύτερη αμοιβή, η αμοιβή του συντονιστή θα ορίζεται σε 200 ευρώ για οφειλέτες που εντάσσονται στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και σε 400 ευρώ για οφειλέτες που εντάσσονται στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Στη συνεχεία η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα κοινοποιεί στον συντονιστή σε ηλεκτρονική μορφή αντίγραφο της αίτησης και των συνοδευτικών εγγράφων. Ο συντονιστής θα ελέγχει την πληρότητα της αίτησης και σε περίπτωση που ο φάκελος της αίτησης δεν είναι πλήρης θα δίνει διορία πέντε ημερών στον οφειλέτη να καταθέσει τα έγγραφα που λείπουν. Εάν ο φάκελος δεν συμπληρωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία θεωρείται περαιωθείσα ως άκαρπη και ο συντονιστής συντάσσει πρακτικό αποτυχίας της διαδικασίας. Εφόσον η αίτηση διαπιστωθεί ότι είναι πλήρης εντός δύο ημερών από τη λήψη της ο συντονιστής θα κοινοποιεί πρόσκληση συμμετοχής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε όλους τους πιστωτές που έχει αναφέρει ο οφειλέτης. Οι πιστωτές πρέπει να απαντήσουν εάν συμμετέχουν εντός 10 ημερών. Σε περίπτωση διαπίστωσης έλλειψης απαρτίας, η διαδικασία θεωρείται περαιωθείσα ως άκαρπη και ο συντονιστής συντάσσει πρακτικό αποτυχίας της διαδικασίας Από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης και για χρονικό διάστημα 70 ημερών θα αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης, εκτός εάν με αυτό επιδιώκεται η αποτροπή της απομάκρυνσης ή αφαίρεσης ή μετακίνησης κινητών πραγμάτων της επιχείρησης ή εν γένει εξοπλισμού που δεν έχει συμφωνηθεί και ενέχει κίνδυνο απαξίωσης της επιχείρησης του οφειλέτη.

Στην περίπτωση που θα υπάρξει απαρτία και η διαδικασία προχωρήσει ο πιστωτής θα συντάσσει αντιπρόταση που πρέπει κατ’ ελάχιστον να περιέχει:
-την αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνοφειλετών που έχουν υποβάλει την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη, εφόσον ο πιστωτής που υποβάλλει την αντιπρόταση δεν συναινεί με την αξία ρευστοποίησης που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη και τους συνοφειλέτες,
-το ποσό που προτείνεται να καταβάλλει ο οφειλέτης για την αποπληρωμή των οφειλών του, καθώς και το ποσό που προτείνεται να καταβάλλουν οι συνοφειλέτες για την αποπληρωμή των οφειλών για τις οποίες ευθύνονται, σε περίπτωση από κοινού υποβολής της αίτησης με τον οφειλέτη, εφόσον ο πιστωτής που υποβάλλει την αντιπρόταση δεν συναινεί με τα ποσά που προτάθηκαν από τον οφειλέτη και τους συνοφειλέτες

-το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί σε κάθε πιστωτή με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών. Για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης προβλέπεται η συναίνεση του 60% των πιστωτών στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το 40% αυτών που έχουν ειδικό προνόμιο (π.χ. Εμπράγματες εξασφαλίσεις).

Σε ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η εκπόνηση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη θα μπορεί να ανατεθεί σε εμπειρογνώμονα εφόσον υποβάλλεται σχετικό αίτημα από συμμετέχοντες πιστωτές που είναι δικαιούχοι τουλάχιστον του 1/3του συνόλου των απαιτήσεων που συμμετέχουν στη διαδικασία .Στον εμπειρογνώμονα μπορεί να ανατεθεί με τους ίδιους όρους και η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών. Η επιλογή και ο διορισμός του εμπειρογνώμονα γίνεται με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των συμμετεχόντων πιστωτών ενώ η αμοιβή του θα συμφωνείται ελεύθερα και θα βαρύνει τους συμμετέχοντες πιστωτές που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα διορισμού. Σε περίπτωση κατάρτισης σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών με βάση σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών που θα εκπονήσει ο εμπειρογνώμονας, η αμοιβή του θα βαρύνει τον οφειλέτη. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης οφειλών μεγάλων επιχειρήσεων προβλέπεται υποχρεωτικά ο διορισμός εμπειρογνώμονα.

Ο εμπειρογνώμονας θα υποβάλλει στο συντονιστή την έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη . Θα ακολουθεί η από το συντονιστή η κοινοποίηση της έκθεσης και το σχέδιο στον οφειλέτη και τους συμμετέχοντες πιστωτές και σε περίπτωση οφειλέτη που αποτελεί μεγάλη επιχείρηση θα ορίζει προθεσμία δύο μηνών από την τελευταία κοινοποίηση για τη λήψη απόφασης επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών του εμπειρογνώμονα ή για την αποστολή αντιπροτάσεων από τους πιστωτές.

Κάθε σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών που έχει εκπονηθεί από εμπειρογνώμονα εγκρίνεται από τον οφειλέτη πριν τεθεί σε ψηφοφορία για έγκριση από τους συμμετέχοντες πιστωτές.H σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών θα υποβάλλεται προς επικύρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο. Η συζήτηση της αίτησης θα ορίζεται εντός δύο μηνών. Από την κατάθεση της αίτησης και μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης θα αναστέλλονται όλα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider