Μικρότερο δημοσιονομικό κενό για μετά το 2018 βλέπουν οι Θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρότερο δημοσιονομικό κενό για μετά το 2018 βλέπουν οι Θεσμοί

«Όταν μπουν τα μέτρα στο χαρτί θα καταδειχθεί που πραγματικά βρισκόμαστε», αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο insider.gr θέλοντας να δείξει πως είναι πολύ νωρίς για να προεξοφλεί κανείς το χρόνος ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα των Θεσμών προβλέπει ότι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις από τις 28 Φεβρουαρίου και θα παραμείνουν στην Αθήνα για διάστημα μιας εβδομάδας.

Σε αυτό το χρονικό περιθώριο θα ανοίξουν όλα τα θέματα της ατζέντας. Η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, οι αλλαγές στα εργασιακά αλλά και οι απαιτήσεις των δανειστών για δραστικό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο. Ειδικό βάρος θα πέσει στο πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό μετά το 2018. Η αρχική θέση των δανειστών αφορά πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση το πακέτο φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ. Κυβερνητικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το πακέτο να είναι χαμηλότερο, στην περιοχή των 2,7 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.

Πάντως η κυβέρνηση ήδη επιδιώκει να αφήσει πίσω της τη συζήτηση για τα μέτρα και θέλει να περάσει στην επόμενη φάση της συμφωνίας που εκτός από μέτρα και αντίμετρα αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Το Μαξίμου εξακολουθεί να θέτει ως πρωταρχικό στόχο το QE και πιστεύει ότι εφόσον η συνολική συμφωνία ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, πλέον, υπάρχει η πιθανότητα έγκαιρης ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση με δεδομένο ότι στις 24 Μαρτίου θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί πρώτα θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, μετά θα εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα συμφωνηθεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και ακολούθως θα έρθει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Κάποιοι τοποθετούν το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο, ενώ κάποιοι θεωρούν πως θα φθάσει στον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider