Ποιες υποχωρήσεις έγιναν σε αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες υποχωρήσεις έγιναν σε αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά

Στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών που θα ξεκινήσουν στην Αθήνα την επομένη Τρίτη θα αποφασισθεί το πόσο θα κουρευτεί το αφορολόγητο, το τι μέλλεi γενέσθαι με τη προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων και τι θα ισχύσει με τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Για το αφορολόγητο το επικρατέστερο σενάριο το τοποθετεί λίγο κάτω από τις 6.000 ευρώ από 8.660 ευρώ σήμερα. Κυβερνητικές διαρροές άφηναν να εννοηθεί πως θα μειωθεί έως τα 5.900 ευρώ αρχής γενομένης από το 2019. Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στα επίπεδα αυτά τότε θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές 405 ευρώ.

Παράλληλα, σε μειώσεις συντάξεων έως και 35% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους θα οδηγήσει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2020 έως το 2025. Τονίζεται ότι η προσωπική διαφορά αφορά μόνο τους παλαιούς συνταξιούχους και εκτιμάται ότι από την παρέμβαση αυτή θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες.

Για παράδειγμα συνταξιούχος που λαμβάνει τώρα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης 800 ευρώ επειδή έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1.241 ευρώ, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 313 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 697 ευρώ. Η προσωπική διαφορά του είναι 103 ευρώ.

Τέλος, υποχωρήσεις στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις από 1/1/2018, χωρίς ωστόσο να περιγράφουν τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε για το σύνολο των εργασιακών.

Οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Παράλληλα ζητούν από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων.

Τέλος, οι δανειστές επιμένουν και στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου, δηλαδή η κήρυξη απεργίας θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider