Το ένα στα δέκα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ είναι «μαϊμού»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ένα στα δέκα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ είναι «μαϊμού»

Διόλου ευκαταφρόνητο είναι το ποσό που χάνουν κάθε χρόνο οι βιομηχανίες επώνυμων παιχνιδιών.Και αυτό διότι ούτε λίγο ούτε πολύ 1,4 δισ. ευρώ πληρώνουν οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη για να αγοράσουν απομιμήσεις .

Η νέα έκθεση από το Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-ΟΗΙΜ), αποκαλύπτει ότι το 12,3% των πωλήσεων στον τομέα αυτό χάνεται λόγω της παραποίησης ή απομίμησης. Μάλιστα αυτές οι χαμένες πωλήσεις μεταφράζονται σε 6.150 χαμένες θέσεις εργασίας,

Ο τομέας της βιομηχανίας που κατασκευάζει αυτά τα παιχνίδια σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε., που απασχολούν, κατά μέσο όρο, περίπου 10 εργαζόμενους ανά επιχείρηση.Παράλληλα σύμφωνα με την έκθεση αν ληφθούν υπόψη οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της παραποίησης ή απομίμησης, χάνονται ετησίως 370 εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά έσοδα σε όλη την Ε.Ε., που αφορούν τον ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και το φόρο επί των κερδών μιας εταιρείας.

Η ερευνά αφορά όλα τα είδη παιχνιδιών (κούκλες, λούτρινα ζωάκια, επιτραπέζια παιχνίδια, μουσικά παιχνίδια και όργανα, είδη μοντελισμού όπως είναι τα τρένα και τα πάζλ) βιντεοπαιχνίδια εκτός από τις κονσόλες των βίντεο-παιχνιδιών ή το λογισμικό για βιντεοπαιχνίδια και τα ποδήλατα.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό παιχνιδιών στην Ε.Ε, με την παραγωγή των παιχνιδιών να αντιπροσωπεύει το 40% (2,7 δις ευρώ) της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε το 2012 η παρουσία των παραποιημένων παιχνιδιών και βίντεο-παιχνιδιών κοστίζει στο γερμανικό κατασκευαστικό τομέα 327 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, που αντιστοιχεί σε 10,9% της αξίας της παραγωγής. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για τις πωλήσεις και τις θέσεις εργασίας που χάνονται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ε.Ε. λόγω της παραποίησης ή απομίμησης στον τομέα αυτό με το 11,6% των απευθείας πωλήσεων του κλάδου να χάνονται ετησίως (174.2 εκατ. λίρες) .Αντίστοιχα στην Ισπανία ο τζίρος των «μαϊμούδων» παιχνιδιών φτάνει τα167 εκατομμύρια ευρώ ,στην Ιταλία τα 201 εκατ. ευρώ και στη Γαλλία τα 168 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider