Fitch: Δεν θα δούμε μαζικές κατασχέσεις στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Δεν θα δούμε μαζικές κατασχέσεις στην Ελλάδα

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς δεν αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις τράπεζες, επισημαίνει ο οίκος Fitch, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα λειτουργεί ως κίνητρο για την τήρηση των υποχρεώσεων των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι τραπεζίτες δεν αναμένεται να αυξήσουν τις κατασχέσεις στην αγορά ακινήτων τη στιγμή που οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν, το οποίο καθιστά ευκολότερη και την πιθανή ανάκτηση της κύριας κατοικίας του οφειλέτη.

Όσον αφορά στην πορεία των τιμών στην αγορά ακίνητων, η Fitch εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στις τιμές κατοικιών στην Ελλάδα κατά 6% το 2015, 4% το 2016 και 2% το 2017.

Ο όγκος των ακινήτων υπό πλειστηριασμό παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και οι εξοφλήσεις δανείων θα προέλθει κυρίως από άλλες πηγές, όπως οι εκτός δικαστηρίου συμφωνίες.

Τέλος, ο οίκος εκτιμά ότι η αδύναμη οικονομία και η έλλειψη πίστωσης υπερβαίνουν τα τυχόν οφέλη από τη νέα νομοθεσία στον τομέα των πλειστηριασμών και προβλέπει αδύναμες επιδόσεις το 2016, λόγω της αβεβαιότητας του τραπεζικού συστήματος, με τα capital controls να παραμένουν σε ισχύ.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή αγορά με αρνητική προοπτική στις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων για το 2016», καταλήγει χαρακτηριστικά η Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider