ITC: Tο εμπόριο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα προβλήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ITC: Tο εμπόριο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα προβλήματα

«Το εμπόριο εξελίσσεται στο αλεξικέραυνο για κάθε πρόβλημα που έχει κάθε χώρα στον πλανήτη», αλλά πρέπει να σταματήσουμε να το κοιτάμε μεμονωμένα, προειδοποίησε η εκτελεστική διευθύντρια του International Trade Center (ITC), θυγατρικού οργανισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Arancha González υποστήριξε ότι το εμπόριο έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τους παγκόσμιους διχασμούς και την οικονομική ανισότητα, ωστόσο τόνισε πως η προσοχή πρέπει να στραφεί στον ρόλο των εγχώριων πολιτικών.

«Νομίζω ότι το πρόβλημα που έχουμε σε κάποιες ανεπτυγμένες χώρες είναι ότι το άνοιγμα στο εμπόριο, το οποίο γενικά είναι καλό, δεν έχει συνοδευθεί από τις σωστές εγχώριες πολιτικές», εξήγησε η González, κάνοντας αναφορά στην επανεκπαίδευση, τις δεξιότητες, την παιδεία, την υποδομή και τις κατάλληλες φορολογικές πολιτικές.

«Για κάθε δύο θέσεις εργασίας που χάνονται λόγω του εμπορίου, οκτώ χάνονται εξαιτίας της τεχνολογίας», υπογράμμισε η επικεφαλής.

Όπως πρόσθεσε, το εμπόριο έχει βγάλει από τη φτώχεια ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. «Ποιοι θα πουν ότι το εμπόριο δεν είναι καλό;» σχολίασε επ’ αυτού.

Ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η González δήλωσε πως «ανησυχώ που στο σημερινό κόσμο μετατοπιζόμαστε από ένα εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, σε ένα εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε συμφωνίες. Πιστεύω ότι για όλες τις χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα εκείνες –τουλάχιστον τα δύο τρίτα από αυτές- που είναι μικρότερες σε μέγεθος και πιο αδύναμες, ένα σύστημα βάσει συμφωνιών δεν είναι καλό».

«Για τις μικρότερες χώρες θα είναι δύσκολο να κινηθούν σε διμερή βάση», εξήγησε, «γι’ αυτό το λόγο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε το πολυμερές εμπορικό σύστημα που στηρίζεται σε κανόνες. Αυτό στο οποίο όλοι έχουν μια έδρα και όλοι κερδίζουν».

Η διευθύντρια κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το εμπόριο «είναι win-win», αρκεί οι εγχώριες πολιτικές να συντονίζονται και να συγχρονίζονται με αυτό: «Αν αυτές οι εμπορικές πολιτικές δεν συνοδευτούν από καλά, εκλεπτυσμένα, στέρεα, εγχώρια δίχτυα ασφαλείας, το εμπόριο θα είναι το αλεξικέραυνο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider