Κοινός άξονας Μαξίμου - Κομισιόν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινός άξονας Μαξίμου - Κομισιόν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σε κοινό άξονα βρίσκονται το Μέγαρο Μαξίμου και η Κομισιόν ως προς την αποκρυστάλλωση των εργαλείων που θα απαιτηθούν, προκειμένου η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου, προκειμένου η χώρα να μην μπλέξει στον εκλογικό κύκλο Ολλανδίας και Γαλλίας και η εκκρεμότητα παραταθεί τουλάχιστον έως τον Μάιο.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει έως και σήμερα την επεξεργασία του κόφτη για μετά το 2018, ο οποίος με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά: δηλαδή θα εξετάζεται η πορεία των στόχων κατά πάσα πιθανότητα ανά πιο τακτικά χρονικά διαστήματα, ενώ επίσης και η παρέμβαση στις δημόσιες δαπάνες θα είναι κλιμακωτή, από το 0,25% και μετά. Ακόμα, δεν είναι απόλυτα σαφές, αν οι παρεμβάσεις θα γίνονται οριζόντια ή στοχευμένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Μέγαρο Μαξίμου, όπως άλλωστε τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται αισιόδοξο πως η ενεργοποίησή του δεν θα χρειαστεί, μιας και οι στόχοι επιτυγχάνονται και θα επιτυγχάνονται. Απλώς, ο

κόφτης θα δοθεί, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ. Ως προς το ζήτημα του κόφτη, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο Insider.gr πως για την κατάρτισή του η κυβέρνηση βρίσκεται εκ νέου σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, ώστε να διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο που θα μπορεί να συγκεράσει τις αποκλίνουσες απόψεις των βασικών παραγόντων της διαπραγμάτευσης.

Άλλωστε, και η Κομισιόν προτάσσει την ανάγκη η αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα, έως τις 20/02, προκειμένου η ελληνική εκκρεμότητα να μην εκταθεί τουλάχιστον έως το τέλος της άνοιξης. Σύμφωνα με εκτίμηση κοινοτικών κύκλων, κάτι τέτοιο θα τορπίλιζε τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ και ο παράγων της πολιτικής σταθερότητας είναι βαρύνων στις συζητήσεις κοινοτικών αξιωματούχων.

Από εκεί και πέρα, ενήμεροι είναι και στις Βρυξέλλες για τις συζητήσεις αναφορικά με την ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου. Ακόμα, η κυβέρνηση δεν έχει βάλει επισήμως το ζήτημα επί τάπητος, μιας και κρατείται ως διαπραγματευτικό ατού. Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις, θα μπορούσε, αν απαιτηθεί, να γίνει νέα μείωση του αφορολόγητου και μάλιστα σημαντική, αλλά όχι και στις τιμές (5.000 ευρώ) που ζητά το ΔΝΤ. Ερωτηματικό, επίσης, είναι, αν, σε περίπτωση που το αφορολόγητο μειωθεί, θα εισαχθεί και νέος, μειωμένος φορολογικός συντελεστής για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπως φέρεται να έχει ζητήσει σε συζητήσεις το ΔΝΤ, προκειμένου να μην υπάρχει υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση και οι πολίτες

να ανταποκρίνονται καλύτερα στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Αλλωστε, την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προέταξε και ο κοινοτικός επίτροπος Pierre Moscovici μιλώντας στο Euractiv. «Υπάρχουν ακόμα μερικά ζητήματα στο τραπέζι. Με κάποιες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση» αναφέρει ο Γάλλος επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό ήταν και το μήνυμα της πρόσφατης συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών». «Ας είμαστε ρεαλιστές. Η προτεραιότητά μου είναι να μην συζητήσω θεσμικά το πλαίσιο, αλλά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», καταλήγει ο κ. Moscovici.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποφασιστική για την έκβαση του προγράμματος θα είναι η στάση Βερολίνου και Ουάσιγκτον. Από την μεν συνάντηση Lagarde-Schaeuble στο Davos προκύπτει η δέσμευση του Ταμείου να παραμείνει πλήρως εμπλεκόμενο στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως υπάρχουν και κύκλοι εντός του Ταμείου που απορρίπτουν την ιδέα του κόφτη και εμμένουν στην a priori νομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, κάτι που όμως η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά. Το δε Βερολίνο επιμένει πως «χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα», συνεπώς, παρά την προσπάθεια για ντρίμπλα της κυβέρνησης, το Μαξίμου δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπο και με κοινή στάση Γερμανίας-ΔΝΤ για εκ προοιμίου νομοθέτηση των μέτρων, κάτι που στην Κομισιόν επίσης θέλουν να αποτρέψουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider