Δόθηκε το «πράσινο φως» για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δόθηκε το «πράσινο φως» για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ δόθηκε το «πράσινο φως» από τις τράπεζες να προχωρήσει η πολύπλοκη διαδικασία για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από την Επιχείρηση και τη μεταβίβασή του σε εταιρεία holding.

Επίσης άνοιξε ο δρόμος για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου της ΔΕΗ καθώς και για την πιστωτική γραμμή των 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την επιστολή των τραπεζών που απηύθυναν προς τη γενική συνέλευση οι τράπεζες εξετάζουν θετικά χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται πλήρως, την κάλυψη του υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου με την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΝ-ΣΥΜ (πρόκειται για τη holding στην οποία μεταβιβάζεται το 51% του ΑΔΜΗΕ) και την εκχώρηση υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών απαιτήσεων έναντι εταιρικών πελατών της ΔΕΗ ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη γραμμή χρηματοδότησης των 200 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά η ΔΕΗ, οι τράπεζες προτίθενται να την εξετάσουν σε κοινοπρακτική βάση με εξασφάλιση, την ισόποση εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της, πέραν των λοιπών όρων που θα συμφωνηθούν.

Οι τέσσερις τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, όπως είναι γνωστό, με επιστολή τους είχαν διατυπώσει αμφιβολίες για την οικονομική δυνατότητα της ΔΕΗ να εξοφλήσει τα δάνεια της μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά της πλειοψηφίας του στο δημόσιο, χωρίς ικανοποιητικό αντάλλαγμα ενώ παράλληλα διατύπωναν ευθέως επιφυλάξεις για την αναχρηματοδότηση τόσο του υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου όσο και της νέας πιστωτικής γραμμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider