«Η Ελλάδα πειραματόζωο μαθητευόμενων μάγων»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Η Ελλάδα πειραματόζωο μαθητευόμενων μάγων»

Για «αστοχίες χωρίς προηγούμενο» και για «επιμονή στο λάθος» επικρίνουν τους Θεσμούς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 ανήλθε στα 4,4 δισ. ευρώ ή στο 2,5% του ΑΕΠ, όταν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ εκτιμούσαν πως δεν θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, ήτοι το 0,50% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν πανηγυρίζουν για την εξέλιξη αυτή δεδομένου ότι η «υπερφόρτωση» της οικονομίας με «αχρείαστα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μέτρα, πυροδοτεί υφεσιακές πιέσεις και θέτει εν αμφιβόλω το μακροοικονομικό σενάριο για το 2017 και το 2018.

«Στο σκέλος των εσόδων το ΔΝΤ αμφισβητούσε μονίμως τις εκτιμήσεις μας για τις βεβαιώσεις και επέμενε σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Στο σκέλος των δαπανών θεωρούσαν πως οι προβλέψεις μας για τις εξοικονομήσεις δεν ήταν ρεαλιστικές. Αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πως εμείς είχαμε δίκιο και εκείνοι άδικο. Αλλά αυτό συμβαίνει μονίμως τα τελευταία επτά χρόνια», ανέφερε στο insider.gr υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ίδιο στέλεχος ξεκαθάρισε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί το ποια θα είναι η επίπτωση των πρόσθετων μέτρων στην ανάπτυξη, καθώς η χαρτογράφηση των λεγομένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών σε μια πανσπερμία δημοσιονομικών παρεμβάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όπως υπογράμμισε, οι έμμεσοι φόροι έχουν λιγότερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ από τους αμέσους φόρους, ωστόσο ο όγκος των έμμεσων φόρων είναι τέτοιος που κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πως ο πολλαπλασιαστής θα είναι χαμηλότερος του 1 ή μεγαλύτερος, δηλαδή ότι για κάθε ένα ευρώ που πηγαίνει σε έμμεσους φόρους θα χάνουμε ένα ευρώ από το ΑΕΠ (σ.σ. δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ορίζεται η μεταβολή του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα μιας μοναδιαίας μεταβολής των εσόδων ή των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους το οικονομικό επιτελείο αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να αναδείξει με αιχμή το συγκεκριμένο ζήτημα, εστιάζοντας στο γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει καταστεί πειραματόζωο μαθητευόμενων μάγων» που το μόνον που ξέρουν είναι να συναινούν σε μέτρα υπερβολικής λιτότητας και να αμφισβητούν τα ελληνικά μεγέθη, τα οποία έχουν αποδειχτεί διαχρονικά πιο συνεπή και ρεαλιστικά σε σχέση με εκείνα του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider