Κυβέρνηση σε δανειστές: Μας δίνετε το χρέος, σας δίνουμε τον «κόφτη»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβέρνηση σε δανειστές: Μας δίνετε το χρέος, σας δίνουμε τον «κόφτη»

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διευθέτηση του χρέους, για να δεχθεί η κυβέρνηση να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του «κόφτη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιμένοντας ότι η αιτία που η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή είναι «οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που αμφισβητεί τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στην πραγματικότητα δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή του «κόφτη», διότι, όπως είπε κατά τη διάρκεια του briefing, «δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει». Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει τις υποχωρήσεις που ήταν αναγκαίες ώστε να βρεθεί συμφωνία στο 90-95% για τα τεχνικά κλιμάκια».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προστασία των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επισήμανε δε ότι τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα 4,39 δισ. ευρώ, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως υπερκαλύπτεται κατά πολύ ο στόχος του 1,98 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα απέδωσαν 1,6 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο που είχε τεθεί.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «η θετική πορεία, σε πείσμα των καταστροφολογικών προβλέψεων της ΝΔ και του ΔΝΤ, επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των κυρίων Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ». Τόνισε ότι «πάνω σε αυτό το έδαφος συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο επόμενο Eurogroup να γίνουν τα απαραίτητα βήματα υπέρβασης της συμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και των άλλων μερών».

Το θετικό είναι, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι «όλοι δέχονται ότι η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για να ολοκληρωθεί άμεσα η β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και ότι στόχος είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το α' τρίμηνο και η επιτάχυνση της εξόδου στις αγορές.

Για το Κυπριακό, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και γι' αυτό ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Είπε ότι τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.

Αναφορικά με την αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα, παρουσία του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο «η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα».

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο είναι το όσο το δυνατόν συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε το πρώτο τρίμηνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Από εκεί και πέρα, κάθε στέλεχος στο πλαίσιο της πολιτικής ανάλυσης μπορεί να λέει τις απόψεις του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, ενώ για την απλή αναλογική σημείωσε ότι τη συζήτηση άνοιξε το ΠΑΣΟΚ και «αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε. Οψόμεθα».

Τέλος, για τις μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι θα το κάνουμε για 10.000 αύριο, αλλά το μόνο που θέλουμε είναι προοπτικά να σταματήσει η ιδιότυπη αυτή ομηρία με την ενιαιοποίηση των εργασιακών σχέσεων των συμβασιούχων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, με τήρηση της αναλογίας μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις και σε ευθυγράμμιση με το Σύνταγμα, μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider