Χαλάρωση των capital controls αν κλείσει η αξιολόγηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαλάρωση των capital controls αν κλείσει η αξιολόγηση

Για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls στην περίπτωση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης προϊδεάζουν τραπεζικές πηγές ξεκαθαρίζοντας πως αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν ακόμη υπαχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι ίδιες πηγές προϊδεάζουν πως στο κακό σενάριο που η αξιολόγηση δεν κλείσει πιθανή αποδυνάμωση της καταθετικής βάσης λόγω της αβεβαιότητας θα καταστήσει ξανά προβληματικές τις συνθήκες ρευστότητας καθιστώντας αναγκαίο κακό τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Σημειώνεται πως η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διευκόλυνε την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και οδήγησε και στη μείωση του ELA των ελληνικών τραπεζών.

Αναλυτικότερα, τροποποιήσεις επήλθαν στους περιορισμούς που ίσχυαν από τον Ιανουάριο του 2016 στην ανάληψη μετρητών, το άνοιγμα λογαριασμών και τη μεταφορά κεφαλαίων. Μεταξύ των αλλαγών ήταν και η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης μετρητών μέχρι του ποσού των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, οι αναλήψεις μετρητών έως και 100% για το σύνολο των χρηματικών ποσών που κατατίθεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μετά τις 22.7.2016, καθώς και οι αναλήψεις μετρητών έως και 30% για το σύνολο των χρηματικών ποσών που έχουν μεταφερθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης μετά τις 22.07.2016.

Επίσης, από τις 18.11.2016 επιτρέπεται σε εταιρίες το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

Από την αρχή του έτους, το όριο για την ελεύθερη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών, ορίστηκε στα 1.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα και ανά συναλλασσόμενο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΕΕΤΣ), το μηνιαίο όριο αποδοχής και εκτέλεσης εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό για το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα για τις προαναφερθείσες συναλλαγές αυξήθηκε στα 54 εκατ. ευρώ, από 40 εκατ. ευρώ και το μηνιαίο όριο μετα- φοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό για το σύνολο των ιδρυμάτων πληρωμών (που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος ή από αρμόδια αρχή άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέ- χουν μέσω αντιπροσώπων τους ή μέσω ΕΛ.ΤΑ. υπηρεσίες εμβασμάτων στην Ελλάδα) αυξήθηκε στα 43 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, συνολικά το μηνιαίο εγκεκριμένο όριο μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό ανέρχεται στα 97 εκατ. ευρώ. Ακόμα, αυξήθηκε για κάθε πελάτη (νομικό πρόσωπο ή επιτηδευματία) το ημερήσιο όριο συναλλαγών στο εξωτερικό που διεκπεραιώνονται απευθείας από τα πιστωτι- κά ιδρύματα σε 10.000 ευρώ, από 5.000 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως.

Τέλος, η ΕΕΤΣ αύξησε περαιτέρω το ανώτατο όριο έγκρισης από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των πιστωτικών ιδρυμάτων του συνολικού ύψους των αιτημάτων για κάθε πελάτη σε 350.000 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, από 250.000 ευρώ που ί- σχυε από τον Ιανουάριο του 2016. Το εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών για το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων για αιτήματα νομικών προσώπων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό διαμορφώθηκε στα 480 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider