Η προειδοποίηση Schaeuble και η παγίδα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η προειδοποίηση Schaeuble και η παγίδα

«Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος. Αν καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος». Αυτό αναφέρει εν είδει σαφούς προειδοποίησης προς την ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.

Παρά τον πρώιμο κυβερνητικό ενθουσιασμό, οι προθέσεις στην Leipziger Straße του Βερολίνου, όπου στεγάζεται η έδρα του κ. Schaeuble δεν έχουν αλλάξει: επιθυμούν σφόδρα και για πολλούς λόγους την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Είναι σαφές πως, παρά την ύπαρξη του ESM, όπου η Γερμανία έχει τον πρώτο λόγο, ο κ. Schaeuble δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ και οι σχέσεις του με την ΕΚΤ, λόγω της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων που πλήττει τους Γερμανούς αποταμιευτές, δεν είναι επίσης στο καλύτερο σημείο.

Παράλληλα, ο Γερμανός αξιωματούχος θεωρεί πως το Ταμείο «πατάει πόδι» για σκληρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν πέραση στη γερμανική Βουλή, ενώ η χημεία του με τον Paul Thomsen του ΔΝΤ είναι κάτι περισσότερο από γνωστή. Και, τέλος: η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν η βάση συμμετοχής της Γερμανίας στο πρόγραμμα και η ουσία της κοινοβουλευτικής εντολής.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Γερμανός αξιωματούχος, προειδοποίησε με σαφήνεια την ελληνική κυβέρνηση να μην επιδιώξει την απομάκρυνση του ΔΝΤ και, εμμέσως πλην σαφώς, να κινηθεί προς τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες επιτάσσει το ΔΝΤ για την παραμονή του στο πρόγραμμα. Βεβαίως, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνει και η ίδια η Γερμανία, όπως π.χ. στο μέτωπο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κάτι που ο κ. Schaeuble γνωρίζει καλά, αλλά θέλει να χρυσώσει το χάπι στους σκληρούς της Κ.Ο. του CDU με την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Κάπως έτσι, ο κ. Schaeuble περιέγραψε την…παγίδα στην οποία θα μπορούσε να πέσει η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που επιμείνει στο ζήτημα της απομάκρυνσης του ΔΝΤ, τόσο in verbis όσο και στην πράξη. «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μη λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Κάτι τέτοιο σαφώς δεν θα είναι εύκολο και αυτό το γνωρίζει ο κ. Schaeuble, μιας και δεν είναι δεδομένο πως οι Γερμανοί βουλευτές θα ήθελαν να ψηφίσουν για τον σχεδιασμό ενός τέταρτου ελληνικού προγράμματος. Επίσης και ο ίδιος δεν θα ήθελε η Ελλάδα να καταστεί θέμα του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία, μιας και υπάρχει σωρεία άλλων ανοιχτών ζητημάτων και το ελληνικό πρόβλημα αναμφίβολα δεν είναι ευνοϊκό για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τέλος, ακόμα και αν, σε ένα ακραίο σενάριο, το ΔΝΤ αποχωρούσε και η Bundestag εξουσιοδοτούσε τον κ. Schaeuble να διαπραγματευτεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, η διαδικασία θα ήταν πολύ δύσκολη και κυρίως για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πάλι θα συρόταν στο όριο των χρηματοδοτικών της αντοχών, με μια βαριά αχλύ αβεβαιότητας να επικρέμαται πάνω από την ελληνική οικονομία.

Επομένως, το μήνυμα Schaeuble είναι σαφές: το Ταμείο πρέπει να μείνει στο πρόγραμμα για πολλούς λόγους, μιας και την εναλλακτική είναι δύσκολο να διαχειριστούν όλες οι πλευρές, της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης. Έτσι, παρά τις θετικές αναφορές από τον Klaus Regling του ESM πως η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα και του Jeroen Dijsselbloem πως η ελληνική υπόθεση βαίνει καλώς και πως μπορεί να γίνει έξοδος στις αγορές έως το 2018, η παγίδα που έχει εμμέσως σκιαγραφήσει ο κ. Schaeuble ελλοχεύει για τη χώρα, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, μιας και θα μπούμε σε αχαρτογράφητα και…τρικυμιώδη νερά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider