Δεκαήμερο – «φωτιά» για την κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεκαήμερο – «φωτιά» για την κυβέρνηση

Σε νέο μαραθώνιο, με στόχο τη μέγιστη δυνατή πρόοδο σε ό,τι αφορά την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, επιδίδεται η Αθήνα, υπό το βάρος της δοκιμασίας του «σκωτσέζικου ντους» που την υποβάλλουν οι δανειστές και στη σκιά των φόβων πως η διαπραγμάτευση μπορεί να «συρθεί» ακόμη και μέχρι τον Μάιο.

Τα χρονικά περιθώρια ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι εξαιρετικά σφικτά, ενώ η τακτική «καρότου και μαστίγιου» που υιοθετούν οι δανειστές δεν διευκολύνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Πλέον στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν την ανησυχία ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να τραβήξει ακόμη και μέχρι το Μάιο, κάτι που σημαίνει πως οι δανειστές συσχετίζουν το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και όχι με τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι σχετικές αναφορές για κλείσιμο της αξιολόγησης το Μάιο έγιναν στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναλύθηκαν τα σενάρια για το που μπορεί να οδηγήσει η ασυμφωνία μεταξύ των Θεσμών.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο τονίσθηκε πως θα υπάρχει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου γαλλική πρωτοβουλία που θα προβλέπει τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος στο 3,5% για τρία χρόνια μετά το 2018 και την επέκταση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης έως το 2020. Στη βάση της πρωτοβουλίας αυτής ορισμένα από τα μέτρα θα περιγραφούν προκαταβολικά, χωρίς όμως να νομοθετηθούν. Από την άλλη οι δανειστές θα δεσμευθούν ότι θα προσδιορίζουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η κυβέρνηση εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ακολούθως για την ένταξη στο QE κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου. Η υπέρβαση αυτού του χρονικού οροσήμου θα περιπλέξει την κατάσταση εντάσσοντας την Ελλάδα στο πολιτικό κύκλο της Ολλανδίας (15 Μαρτίου), της Γαλλίας (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και της Γερμανίας (17 Σεπτεμβρίου). Έτσι, φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρξουν «παραγωγικά» Eurogroup για τη χώρα μας μετά τον Απρίλιο…

Την ίδια ώρα, την τακτική του «σκωτσέζικου ντους» επιλέγουν για μια ακόμη φορά οι δανειστές, την ώρα που η έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται ακόμη «στον αέρα».

Με διαφορά λίγων ωρών ήρθαν στη δημοσιότητα οι συνεντεύξεις δύο εκ των κορυφαίων εκπροσώπων των δανειστών της Ελλάδας, οι οποίες επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το «χάσμα» που επικρατεί μεταξύ των Θεσμών, αναφορικά με τη στάση τους έναντι της Αθήνας.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο σχεδόν πάντα «καλός φίλος» της Ελλάδας, Jeroen Dijsselbloem, που επαινεί τις προσπάθειες της Αθήνας, ενώ, την ίδια στιγμή, έρχεται, από την άλλη πλευρά, ο πιο «αυστηρός κριτής» της κυβέρνησης, ο Wolfgang Schaeuble, που αποφασίζει για μια ακόμη φορά να «εκτοξεύσει» απειλές για νέο πρόγραμμα.

Η τακτική του «καρότου και μαστίγιου» από τους δανειστές είναι γνωστή στους ελληνικούς κύκλους, ωστόσο επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, πως είναι ικανή να «βάλει βόμβα στα θεμέλια» των προσπαθειών της Αθήνας για έγκαιρη ολοκλήρωση της Αθήνας.

Κάθε διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας – ή ακόμη και χάσμα – που διαπιστώνεται στις τάξεις των Θεσμών είναι ικανό να καθυστερήσει περαιτέρω το κλείσιμο της αξιολόγησης, αυξάνοντας κατακόρυφα την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

Φανερά αισιόδοξος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα De Tijd, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem χαρακτηρίζει εφικτή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2018.

Αναγνωρίζοντας πως «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», επισημαίνει πως για «αλλεπάλληλα τρίμηνα» η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί». «Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια η Ελλάδα και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό» σημειώνει, προσθέτοντας πως οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες.

Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Ωστόσο «για ένα κούρεμα του χρέους», είπε, «δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην Ευρωζώνη».

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν αποτελεί «ολόκληρη αλήθεια» ότι τα χρέη της Ελλάδας συσσωρεύτηκαν «επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες», υποστηρίζοντας πως «τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή οι Έλληνες από τότε που μπήκαν στο ευρώ έζησαν πέρα από τις δυνάμεις τους».

«Την περίοδο αυτή των οκτώ ετών, ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος από τα δάνειά τους προήλθε όμως από δάνεια και σε μια δεδομένη στιγμή δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της ευρωζώνης για να τους βοηθήσουν» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας πως «όλες οι χώρες της Eυρωζώνης υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα δάνεια πρέπει κάποτε να εξοφληθούν και σε αυτό είναι σύμφωνες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και χώρες της Νότιας Ευρώπης». «Είναι θέμα εμπιστοσύνης», κατέληξε ο ίδιος.

Πιστός στο αυστηρό του πρόσωπο για την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο, από την πλευρά του, για νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, προειδοποιεί επιπλέον με… νόημα την Αθήνα ότι δεν θα έπρεπε να επιθυμεί αυτή την εξέλιξη, ήτοι την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Εάν δεν υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός.

«Αν καταστεί παρωχημένο το πρόγραμμα, τότε θα έχουμε μία κατάσταση, στην οποία θα χρειαστεί να βρούμε κάτι καινούριο» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα συνιστούσα κάτι τέτοιο στην ελληνική κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση - κατέληξε ο ίδιος - «θα πρότεινα να είμαστε χαλαροί, καθώς πρώτα απ' όλα, η γερμανική Bundestag θα πρέπει να συζητήσει και να συμφωνήσει αν θα εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, ο Schaeuble είχε υποστηρίξει πως «το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα και τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον ESM».

«Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής», είχε συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider