Dijsselbloem: Εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dijsselbloem: Εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2018

Eφικτή χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2018 ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα De Tijd, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», επισημαίνοντας τα «αλλεπάλληλα τρίμηνα» κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί». «Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια η Ελλάδα και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό» σημείωσε, προσθέτοντας πως οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες.

Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Ωστόσο «για ένα κούρεμα του χρέους», είπε, «δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην Ευρωζώνη».

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν αποτελεί «ολόκληρη αλήθεια» ότι τα χρέη της Ελλάδας συσσωρεύτηκαν «επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες», υποστηρίζοντας πως «τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή οι Έλληνες από τότε που μπήκαν στο ευρώ έζησαν πέρα από τις δυνάμεις τους».

«Την περίοδο αυτή των οκτώ ετών, ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος από τα δάνειά τους προήλθε όμως από δάνεια και σε μια δεδομένη στιγμή δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της ευρωζώνης για να τους βοηθήσουν» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας πως «όλες οι χώρες της Eυρωζώνης υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα δάνεια πρέπει κάποτε να εξοφληθούν και σε αυτό είναι σύμφωνες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και χώρες της Νότιας Ευρώπης». «Είναι θέμα εμπιστοσύνης», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider